Автор Тема: За ламповите усилватели  (Прочетена 81163 пъти)

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: За ламповите усилватели
« Отговор #105 -: 04 Април 2014, 14:28:17 »
Прослушах клипчетата от линка. Веднага усетих разликата в звука, признавам си ...

Само не разбрах: лампите два вида ли са? За левия и за десния канал, с обратно навити решетки?

widowmaker

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #106 -: 04 Април 2014, 14:35:00 »
Цитат на: mitko0888 link=topic=2289.msg94440#msg94440 date=1396610897
Прослушах клипчетата от линка. Веднага усетих разликата в звука, признавам си ...

Само не разбрах: лампите два вида ли са? За левия и за десния канал, с обратно навити решетки?

Митак, пак не си разбрал, едната бачка с електрони (ляв канал), другата е позитронна (десен канал).
Тъй като говорим за движение на токоносители във вакуум,
единствено и само благодарение на него не се стига до анихилация.
Иначе си слушай де, не ни пречиш.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #107 -: 04 Април 2014, 14:56:26 »
Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94437#msg94437 date=1396608990
Е не, предавам се, не издържам вече. От смях едвам уцелвам клавишите  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
...

Аз също.  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Не можахте да влезнете във фаза двамцата,
макар и двамата да са ви теглили в една посока преди доста години - навън.
 (Дани преди малко повече де...)
 ;D ;D ;D

Митееее, и ти си богомил от новите значи, щом слушаш клипа през компа, а не лампата на тавана.. :on_the_quiet:
Покрай полезното...човек се учи докато е жив, а ние още мърдаме...пък ни е весело туК!!!
 :lol: :lol: :lol:

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #108 -: 04 Април 2014, 15:25:08 »
Като за последно от мен по темата, ще дам един  пример за субективното възприятие на музиката... Една песен, изпълнена по два начина... Първият - само музиката /барабани и бас на запис, две китари на живо/ и вторият - същата песен, където освен музиката е добавен и вокал... Попаднах преди време на първия клип в тубата, второто съм го слушал стотици пъти... Важното в случая е, че и в двата начина /дори и при първия с плейбек-живо/ свирят едни и същи музиканти, с едни и същи инструменти и апаратура - тоест звукът е максимално еднакъв. Можете да усетите огромната разлика във въздействието само от липса/наличие на вокал. Смятам, че особено добре ще го усетят тези, които са далеч от твърдия и здрав метъл саунд...

Първо: без вокал...
http://www.youtube.com/watch?v=xCtGKqRaYw8

Второ: с вокал...
http://www.youtube.com/watch?v=HX-b2H__yNI

P.S. Толкова ли е страшен дет метъла, като изслушахте първия вариант?  :pleasantry: :spiteful: И дали метълЪ е само шум?  :drinks:

TANO

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 796
  • Рейтинг: 601
« Отговор #109 -: 04 Април 2014, 16:19:01 »
Ба, тоя Рипер явно е някакво усилено съветско производство. Аз ако съм ламБа ще ми изгори я катодчето, я решетчицата, ако требе да им разпъвам линейните характеристики на тия музики. Е тука едно клипче дето мене ме кара да влизам в резонанс със третия хармоник от честотната характеристика на Каменица светло
http://www.youtube.com/watch?v=WvqGxfgQH9I
Ма въпрос на усилвателни характеристики, де! Некои ламБи  биха изгорели и от горния линк. Важното е да носим на бира. И на майтап :drinks:
« Последна редакция: 04 Април 2014, 16:32:50 от TANO »

Mixy

• КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • Публикации: 1539
  • Рейтинг: 385
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
« Отговор #110 -: 04 Април 2014, 16:21:43 »
Айдеее... пак се почна. Ма кой ме би през устата (ръцете, де) да споменавам тия пусти кабели...  :haha:

Значи, да видим дали правилно съм разбрал. Подчертавам дебело, че съм аматьор и физиката ми куца, но ще се пробвам да го вдена със сетни усилия в петъчния следобед.

И така. Имаме следната постановка: Усилвател (задължително лампов), кабели с означена на тях посока (ако се свържат наопаки, сигналът се прецаква така, че и глухият ще го чуе) и говорител (за предпочитане широколентов, в TL изпълнение).

Най-общо казано електроните на сигнала в първия (червения) полупериод тръгват по горния кабел, стигат до намотката на високоговорителя, създават магнитно поле, което избутва мембраната условно напред и се връщат обратно по долния кабел, създавайки перфектната звукова полувълна. В другия (синия) полупериод, става точно обратното – електронният поток (професионалистите му казват просто ток - това дори и аз го знам ;)) протича в абсолютно противоположна от предишната посока в двата кабела, карайки мембраната на високоговорителя да се върне назад и да изтегли втората полувълна на нашия прекрасен лампов звук.

Та се питам – къде и как играе роля посоката на кабела? Как въобще може да има посока нещо, което трябва да провежда ток идеално и в двете посоки за двата полупериода на променливотоковия аудио сигнал?

Теоретично не виждам как това може да се хване на слух, освен ако слушателя не е някакъв киборг, дето може да чува напр. само положителните полупериоди на сигнала и да заглушава отрицателните – тогава посоката вероятно би имала значение... но явно тук теория и практика са две различни неща или просто аз съм слаб в теорията.

Дори аз разбирам, че трябва да има съгласуване по фаза, което е просто задължително в стерео или многоканални системи и затова кабелите са два цвята (обикновено червен и черен) със съответните цветове на клемите при усилвателя и озвучителното тяло. Обаче това с посоката... наистина не мога да го схвана... Моля просветете невежия!
« Последна редакция: 04 Април 2014, 16:25:04 от Mixy »

widowmaker

• Гост
« Отговор #111 -: 04 Април 2014, 17:05:15 »
Не ми се разправя, дай да го видим/чуем на живо и да си говорим, а?
Ти правиш ли разлика за посока на енергия и посока на тока?
Сериозният ти проблем е, че си учил в университет (We don't need no education) и не допускаш,
че наученото може и да не е точно такова, каквото е в действителност...
Реален пример е лъчистото електричество, ако си наясно за какво иде реч де...
Спирам да пиша по темата, от тук нататък само практически пояснения.
пък след това анализи, теория, разяснения и т.н.
Т.е. виждаме следствието и търсим (аналитично) причината.
Щото цялата тая работа е горе долу като да лаеш месечината...
Пък и не съм убеден, че дори да подкрепим теорията с факти,
ще бъдеш така добър да си признаеш (евентуалните) грешки...
Иначе ти си пиши, не ми пречиш, но не адресирай нищо конкретно към мен :)

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #112 -: 04 Април 2014, 21:31:11 »
Едно въпросче - това с обърнатите кабели само за лампов усилвател ли се отнася?...защото аз лично не правя никаква, ама абсолютно никаква разлика при интегриран. А що се отнася до транзисторен - отдавна съм им прерязал буксите на едни антични студио 40  и ги връзвам както дойде. Разлика - никаква. Теглел, бутал се в Г..А. Е, вярно е че с лявото ухо чувам на 50 процента, ама го компенсирам с ватовете на усилвателя.   ;D

Mixy

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #113 -: 04 Април 2014, 23:22:12 »
И на мен взе да ми писва от глупости... Всичко си има граници. То не бяха лъчисти енергии, интерференции от Космоса и какво ли още не... Затова е време за поредната порция "простотии" от нета. Тоя път от audioholics.com.

Audio Interconnect and Speaker Cable Myths and Facts Revealed

Ето и същността (от този линк):

Watch out if a Cable Vendor or Manufacturer:
1. Promotes that their product allegedly eliminates audio related Skin Effect and/or "Strand Jumping" problems.
2. Claims revolutionary breakthrough in cable technology by polarizing or biasing the dielectric using a battery.
3. Promotes that their products eliminate "Audiogenic", "Diode Rectification" or any type of non linear distortions. See Debunking the Myth of Cable Distortion and Dielectric Biasing
4. Physically places (+) and (-) wire leads in separate dielectrics not closely spaced in a common jacket. See: Calculating Cable Inductance of Twin Feeder Cables
5.Claims vast improvements in sound by inserting "Cable Elevators" to raise the cables off the floor and minimize electron misfiring or static energy fields.
6.Claims that cryogenically freezing cables improves fidelity or measurably changes electrical properties after the cable is restored to room temperature.
7. Claims that their cables require a "Break In" period.
8.Claims that measurements cannot quantify why their designs are superior and often misapply engineering principles in their reasoning but abandon the associated governing laws and metrics that establish them.
9. Claims audible differences exist between stranded and non-stranded wires of same gauge rating, geometry and conductor spacing.
10. Claims audible differences between silver and copper cables of equal design geometry and gauge.

Bonus Scams
11. Sells speaker cables or interconnects costing more than a plasma TV or a lease on a new Infinity G35 sports coupe.
12. Claims wire is directional.
13. Slaps RLC boxes on their cables.
14. Claims of Speaker Cable Resonance at Audio Frequencies

Ицо, и ти да дадеш EUR 2 880 за чифт триметрови Etheraudio Silver Alloy Loudspeaker кабели, не просто ще почнеш да чуваш разликата при промяна на посоката, ами ще усещаш през звука дори и промяната на честотата в мрежовото захранващо напрежение с точност 0.1 Hz, без значение, дали усилвателя е лампов или друг тип...
« Последна редакция: 04 Април 2014, 23:37:21 от Mixy »

widowmaker

• Гост
« Отговор #114 -: 05 Април 2014, 01:38:30 »
Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94456#msg94456 date=1396642932
Ицо, и ти да дадеш EUR 2 880 за чифт триметрови Etheraudio Silver Alloy Loudspeaker кабели,
не просто ще почнеш да чуваш разликата при промяна на посоката, ами ще усещаш през звука
дори и промяната на честотата в мрежовото захранващо напрежение с точност 0.1 Hz,
без значение, дали усилвателя е лампов или друг тип...

Така като гледам какво си писал, сигурно си ги пробвал въпросните кабели, а?
Щото не е проблем Аспарух да ти даде един комплект за проба, стига да има на какво да ги закачиш де.
И по полека с коментарите по адрес на Етер Аудио, че като бивш член на тима го приемам като персонална обида.
Едно е да защитаваш кауза или идея, съвсем друго е да плюеш персонално по човек или група хора.
Така, че въздържай се от коментари за нещо, което никога не си виждал, камо ли пипал и ползвал.
Аз не съм очаквал и друго де,  на тая възраст е нормално, хората са импулсивни,
повече дайстват и по малко или изобщо не мислят, особено когато им избият бушоните....
Един приятелски съвет, ползвай си главата и в ежедневието,
а не само като пишеш програмки за жп макети, това прави живота много по лесен.
И благодаря, че няма да напишеш поредната простотия под моя пост!
« Последна редакция: 05 Април 2014, 02:23:33 от widowmaker »

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #115 -: 05 Април 2014, 08:56:45 »
Внимание! Пиша това само ако някой е пропусанл най-важното до тук и ако не се е задълбочил достатъчно.

Ето това са въпросните кабели за 5632.74 лева. (от по-късия тип, 3 метра). На всичкото отгоре в посочената цена е включено и ДДС! Не повярвах, но наистина в цената е включена и доставка на територията на РБ! Не пише с кой куриер, но ще се доверя на сайта. Получавате и още един бонус - чак не е за върване. Бонусът: не е необходимо да предплащате нищо за костумизацията на този продукт. Плащате 100% от цената и до 7 работни дни сте горд собственик на нечувани по своето качество кабели.

Кабелите:

ПС: Не видях трайно означена посоката на пренасяне на енергията. Плюсът и минусът ги различих по термошлаухчето на бананите, ама посоката ми се изгуби. Ако може някой да съдейства с подробна инструкция за експлоатация ...

За желаещите: добавяме и захранващ кабел, естествено че не може да оцените качеството му, след като не сте го чули как свири, но пък цената му е само 938.80 BGN. И то само за 1.1 метра! Да не го включите към някой троен разклонител! Само към АЕЦ.

И само за любителите на качествените железници: Ето и други необходими на вас продукти:

http://www.etheraudio.net/etheraudio-products-pricelist/
« Последна редакция: 05 Април 2014, 09:02:46 от mitko0888 »

Mixy

• КЖМ - България
  • Hero Member
« Отговор #116 -: 05 Април 2014, 10:52:47 »
Цитат
Така като гледам какво си писал, сигурно си ги пробвал въпросните кабели, а?

И като ги пробвам, какво ще стане, а? Ще се променят фундаменталните закони на физиката ли? Или просто ще ме обявиш за глух?

Цитат
И по полека с коментарите по адрес на Етер Аудио, че като бивш член на тима го приемам като персонална обида.

Цитирах просто продукт и неговата цена с ирония относно "магическите" му свойства породени от въпросната цена. Валидно и за всеки друг "вълшебен" кабел на който и да е поризводител.

Цитат
Едно е да защитаваш кауза или идея, съвсем друго е да плюеш персонално по човек или група хора.

И с кое точно те обидих!? Или оък твоя човек? С това, че разобличих най-тъпата маркетингова аудиофилска заблуда, ли? Да ти извадя ли всички цитати с които ТИ ме обиди "драги"? Или на теб ти е разрешено, а?

Цитат
Така, че въздържай се от коментари за нещо, което никога не си виждал, камо ли пипал и ползвал.

О да, забравих... великия професионалист и практик знае всичко, изпробвано и доказано с неговите уши. Когато обаче опре до теория на физиката от 8-ми клас, нещата придобиват малко по-друг характер. Докато не ми обясниш принципа на насоченост при сребърен кабел за променлив ток или да ми цитираш научна публикация по въпроса в реномирано университетско издание, не опитвай да ми обясняваш каквото и да е друго, че вече сериозно почваш да се излагаш. И въобще, ти какво образование имаш?! Щото аз 4 години съм учил електроника, нискочестотна техника, електроакустика, сигнали и системи и други подобни. Случайно знам и от коя страна се хваща поялника. Даже и диплома имам - искаш ли да я сканирам? Или базираш всичко на "щом аз го чувам, значи съществува"? ОК, може, но тогава "си вярвай в каквото си искаш, но не вкарввай околните, които не са на ти с материята в заблуждение" (widowmaker, 02 Април 2014, 11:05:50).

Цитат
Аз не съм очаквал и друго де,  на тая възраст е нормално, хората са импулсивни,
повече дайстват и по малко или изобщо не мислят, особено когато им избият бушоните....
Един приятелски съвет, ползвай си главата и в ежедневието,
а не само като пишеш програмки за жп макети, това прави живота много по лесен.
И благодаря, че няма да напишеш поредната простотия под моя пост!

Да, от възраста ще да е... Типично за заклет аудиофил - когато някой "аматьор" го хване на тясно и се почва с приятелските съвети...

Щеше ми се да ми обясниш и с какво сребърният захранващ кабел за 500 евра (има и по-скъпи, от други производители, не се обиждай) е по-добър от който и да е турски или китайски кабел за 2 лв? И като как подобрява качеството на звука, при положение, че сградната инсталация обикновено е правена с 2мм и 4мм медни кабели за 0,15 ст. метъра? Само не ми казвай да пробвам и да чуя! На снимката дори е ползван обикновен шуко щекер, а този, който го е проектирал би трябвало поне да знае, че най-голям проблем и най-слабо звено по отношение на стиковането са облите контактуващи пластини в контактите, поради което следва да се ползват позлатени конектори за предотвратяване на окисляването.

И един жокер за останалите, които искат качествено адудио от цифров източник: знаете ли, че на пазара има дори и аудиофилски коаксиални и оптични кабели за цифров интерконект? С тях дигиталният пренос става още по-добър и качествен (сигнала сигурно става още по-цифров :blink:), намаляват се възможните грешки и се подобрява jitter-a за по-добро въвзстановяване в DAC-a. С такъв кабел дори опитен аудиофил вече трудно ще познае на сляпо, че не слуша от аналогов източник...  :swoon:

Въобще, това с аудиофилските кабели си е баш като пернишкия тунинг: слагаш една лепенка "REMUS" на задното стъкло на голфа и вече усещаш двигателя с 15 коня от горе. Ако пък свалиш гърнето и сложиш двоен ауспухов накрайник, направо почваш да караш болид oт F1  :lol:

Дали пък да не се върнем на лампите, а? Признавам си, там си по-силен и по-добре подготвен, а и аз нямам никакъв практически опит освен с домашното осветление, но него не го броим ;)
« Последна редакция: 05 Април 2014, 11:04:11 от Mixy »

widowmaker

• Гост
« Отговор #117 -: 05 Април 2014, 11:24:03 »
Личи си колко ти е умственият багаж, нискочели пиятелю!
Един тъп шоп е казал култовата фраза "Те такова животно нема".
Та ти му пригласяш със страшна сила :)

Нали си привърженик на желязната физика, а кажи как става това на клипчето?
Това си е редовен експеримент и колкото и да е скандален, е самата истина.
После пускай иронични подмятания за лъчисто електричество и т.н
Преводът е ужасен, но се надявам английският ти да е приличен:

http://vbox7.com/play:76327fc5

Викаш тоя урок по физика си го отървал...
« Последна редакция: 05 Април 2014, 11:53:05 от widowmaker »

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #118 -: 05 Април 2014, 12:24:22 »

Pach , айде бе - ти си наред !!?

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #119 -: 05 Април 2014, 13:57:50 »
Само да поясня: посочените от мен снимки не са за т....к, те са от посочения преди цял един ден сайт за върховен звук.