/При мен няма и грам ядосване). /Прав си като каза за моделите, където не става с водна шкурка- но аз говорех само по темата- за сградите от пвц. Дори да е много малък детайла няма проблем защото си има чалъм
. Какъв е той- просто е-почвайки работа пред нас има един лист с определен размер.За да си спестим време и нерви, и да не се чудим после как ще приложим шкурката на малки, тънки или на неудобно място детайли, го правим преди да сме почнали да режем/ако е на ръка/или преди да се сложи на рутера. Тука , ще отговоря и на друг въпрос/ да не се връщам в началото на темата, не помня от кой точно беше/.Дали може да се оптимизира пространството за рязане- да има повече детайли и по- малко фира. Може, освен вакуума , кото държи материала да се ,,подсили ,, с двоен скоч- така детайлите са по -на гъсто, и няма нужда от оставяне на ..шабллонни връзки,,.Този тип пвц се лепи перфектно с лепило на Henkel- Tangit -Spezial-Klebstoff Spezial Adhesive.Боядисването ,както и Пламен и аз съм постнал по горе /говорим за най-добрия вариант/ е ако нямаме боя за пвц, първо шприц кит/най- удобно е на шпрей/,после може и с бои за метал . Друга технологична тънкост, която спестява много време.Пример-имаме да правим гара/абсолютно схематично го обеснявам- само технологично/.При всички положения ще имаме поне 3,или 4 цвята и ще трябва да се облепват различни сектори , при различните цветове. Какво правим, както казах, подготвили сме се предварително с шкурката, нарязали сме детайлите. Започваме да лепим детаилите- по възможност тези един за друг, които са един цвят./примерно балкони, первази, ,,дограмата,, и тн.Там , където ще лепим към друг елемент, защитаваме с лепенка/да е чист материала/Или, при 2 мм материал има и друг много удобен ,,похват,,-забиваме една карфичка, режем главата, така, че после да си забием единия детайл в другия.За стените не е проблем, защото си лепим от вътрешната страна, , когато сме готови и покрива така и последно се слага основата.Сега като пиша сигурно пропускам,неща, но който и когато има интерес- насреща съм- винаги и с удоволствие. При довършителните работи, пак има похвати, ако искаме, може да направим състаряваме или деформации с така наречения сешоар за свекърви))) / с тях се сваля боя и тн./ Ако е за перони, тухлени зидове и тн, където материала се драска с бодец примерно/бях чел че и Владо така е обяснил
/аз само малко ще разширя техниката. Пвц то се продава със защитно фолийо. Драскате преди да сте го махнали- необходимият ви ,,растер,,. и пръскате примерно с черно/да уточня , че в този случай може да се използва фабрично сиво пвц/. Махате фолиото и имаме фуги, както в релефа , така и цветово, след което може да се дооформи и да се пръсне още за да се ,,обобщи,,цвета. Но какъвто и цвят да сте си избрали, фугите ще са по тъмни, каквата е и целта. Има и други неща, ама ми изтръпнаха пръстчетата от писане
,П.С. сега е събрано и поне малко систематизирано, и да, разбира се, може да се намали обема на темата, като се поистрият някои от постовете