Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 08:31:37 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4]
  Изпечатай  
Автор Тема: Макети на сгради от СИМОНА  (Прочетена 2512 пъти)
widowmaker
Сделки: (6)
Hero Member
Публикации: 1283

Ep. I - K.P.E.V. - София

Профил
« Отговор #45 -: 11 Юли 2011, 18:35:25 »

Ще гледам като се прибера, от чайна тубата не се отваря.
Рестрикции (по комунистически), какво да се прави...
Активен
niki
КЖМ - България
Сделки: (15)
Hero Member
Публикации: 780

Н2О & импровизирам),София

Профил
« Отговор #46 -: 11 Юли 2011, 18:41:57 »

АА, да не пропусна, тревата на макета съм си я лепил към пвц то с с-200. Наистина, има разлика, когато лепиш на по голяма площ, но става. Наздраве!
Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #47 -: 12 Юли 2011, 08:39:08 »

Ако сте се укротили, да вметна...

Водна шкурка за моделите - само където си лепил, китвал или е грапаво, а ти трябва гладко. Той така каза!
На другите места и излишна загуба на време и средства. Да!

Преди боя почти на 95 % е задължително поне една ръка да го пръснеш с кит по две причини:
1. Именно подготвяш (грундираш) гладката повърхност , за да "хване" по-добре боята.
2. Кита перфектно показва къде не си видял драскотина или друг недостатък който после ти прецаква визията при боята.
(тук евентуално вече играе и водната шкурка, пак кит и т.н. няколко пъти докато наистина стане много добре)

Това обаче е излишно ако (и преди кита се прави) не си го "умил" със спирт за обезмасляване.
Ако не си го обезмаслил, независимо какъв е материала, боята ще винаги ще пада. Ако не го прави при самото
боядисване, то става при пипане и боравене с детайла или цялата кострукция - люпи се и разваля направеното.
Струва ми се, че точно с този проблем се е сблъскал и gzo.

Това всичкото горе се отнася наистина за сравнително дребни детайли (от вагон, локомотив до сгради)
при моделирането и макетостроенето. При огромните предмети, които са ползват в рекламната индустрия
може и да ловят лепила , бои и т.н но там се търсят коренно различни резултати от нашите.

И нещо по темата и извън нея.... хитрец

Момчета, не е нужно да се нахвърляте един на друг и да доказвате кой, как греши!
Още повече, че това дразни хора от типа на Венци и става съвсем разводняване на темата.
И двамата сте направили най-важното - споделяте своя опит.
Ама нека да е по структурирано (именно тук спора и "доказването" развалят всичко),
та като се четат постовете ви да се "набива" на очи полезната информация (а не спора).

Че то сега четох, четох...че потретих за да отсея зърното от плявата и пак не съм сигурен
дали схванах кой какъв опит и съвет "ми дава", за работа с различните материали.
Много писани-малко инфо и то трябва "да си го търся".

Поздрави!
 голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка

Ако искате съберете важното от постовете си в един , а модераторите да затрият излишните!!! намигване
Май по-добре ще си е темата тогава... чеша се
Активен
niki
КЖМ - България
Сделки: (15)
Hero Member
Публикации: 780

Н2О & импровизирам),София

Профил
« Отговор #48 -: 12 Юли 2011, 09:35:21 »

Моите уважения!/При мен няма и грам ядосване). /Прав си като каза за моделите, където не става с водна шкурка- но аз говорех само по темата- за  сградите от пвц. Дори да е много малък детайла няма проблем защото си има чалъм танц. Какъв е той- просто е-почвайки работа  пред нас има един лист с определен размер.За да си спестим време  и нерви, и да не се чудим после как ще приложим шкурката на малки, тънки или на неудобно място детайли, го правим преди да сме почнали да режем/ако е на ръка/или преди да се сложи на рутера. Тука , ще отговоря и на  друг въпрос/ да не се връщам в началото на темата, не помня от кой точно беше/.Дали може да се оптимизира пространството за рязане- да има повече детайли  и по- малко фира. Може, освен вакуума , кото държи материала да се ,,подсили ,, с двоен скоч- така детайлите са по -на гъсто, и няма нужда от  оставяне на ..шабллонни връзки,,.Този тип пвц се лепи перфектно с лепило на Henkel- Tangit -Spezial-Klebstoff  Spezial Adhesive.Боядисването ,както и Пламен и аз съм постнал по горе /говорим за най-добрия вариант/ е ако нямаме боя за пвц, първо шприц кит/най- удобно е на шпрей/,после може и с бои за метал . Друга технологична тънкост, която спестява много време.Пример-имаме да правим гара/абсолютно схематично го обеснявам- само технологично/.При всички положения ще имаме поне 3,или 4 цвята и ще трябва да се облепват различни сектори , при различните цветове. Какво правим, както казах, подготвили сме се предварително с шкурката, нарязали сме детайлите. Започваме да лепим детаилите- по възможност тези един за друг, които са един цвят./примерно балкони, первази, ,,дограмата,, и тн.Там , където ще лепим към друг елемент, защитаваме с лепенка/да е чист материала/Или, при 2 мм материал има и друг много удобен ,,похват,,-забиваме една карфичка, режем главата, така, че после да си забием единия детайл в другия.За стените  не е проблем, защото си лепим от вътрешната страна, , когато сме готови и покрива така и последно се слага основата.Сега като пиша сигурно пропускам,неща, но който и когато има интерес- насреща съм- винаги и с удоволствие. При довършителните работи, пак има похвати, ако искаме, може да направим състаряваме или деформации с така наречения сешоар за свекърви))) / с тях се сваля боя и тн./ Ако е за перони, тухлени зидове и тн, където материала се драска с бодец примерно/бях чел че и Владо така е обяснил Моите уважения!/аз само малко ще разширя техниката. Пвц то се продава със защитно фолийо. Драскате преди да сте го махнали- необходимият ви ,,растер,,. и пръскате примерно с черно/да уточня , че в този случай може да се използва фабрично сиво пвц/. Махате фолиото и имаме фуги, както в релефа , така и цветово, след което може да се дооформи и да се пръсне още за да се ,,обобщи,,цвета. Но какъвто и цвят да сте си избрали, фугите ще са по тъмни, каквата е и целта. Има и други неща, ама ми изтръпнаха пръстчетата от писане усмивка,П.С. сега е събрано и поне малко систематизирано, и да, разбира се, може да се намали обема на темата, като се поистрият някои от постовете Одобрявам! Наздраве!
« Последна редакция: 12 Юли 2011, 09:39:16 от niki » Активен
evrokoma
Сделки: (5)
Sr. Member
Публикации: 376

Н0 III;IV и V епоха гр.Добрич

Профил
« Отговор #49 -: 14 Юли 2011, 21:29:17 »

преместено изчервяващ се 2
« Последна редакция: 14 Юли 2011, 23:26:23 от evrokoma » Активен
Страници: 1 2 3 [4]
  Изпечатай