Автор Тема: Да попитам по-опитните и знаещи!?!  (Прочетена 939099 пъти)

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Да попитам по-опитните и знаещи!?!
« Отговор #2190 -: 08 Април 2016, 16:02:46 »
Прав си. Успях да ги разкача, ама само с пиковски халкички. С роковски и с тилиг халкички няма проблем, уж еднакви, ама ... Направо ги сменяй, или пробвай да пилнеш пластмасата на някоя да прилича на роковската.

В дясно е роковска халкичка, в ляво е пиковска:
« Последна редакция: 08 Април 2016, 16:04:31 от mitko0888 »

kossis

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #2191 -: 08 Април 2016, 16:28:14 »
TheJackal купувам от Лидл щото явно не са боклуци, ама ние Българите все слагаме всичко под общ знаменател !

Лидлските марки Парксайт, флорабес и Поуерфикс всъщност са полиценс на Немските фирми АВД, OWM, Гризли и Компернас. Патроните са Рьом и тнт ! Всичко си го пише на етикетите им !

Само ще ти кажа едно- исках да сменя Патрона на 18 волтовият им ударен верт- Компернаският. От тях има 3 броя. :lol: Един за Брато и един за мене. Сега купих и трети за вилата. Оказа се че третият не хваща 1,5 мм свредло. А аз дупча често какво ли не с този размер,  че и влакчетата даже. И на другите пишеше че почват от 2 mm, но се оказа че не си спазват спецификациите за мое щастие. Та зверски завитият патрон не се предаде- развих болта с лява резба, но до там. тия намазали от синият осигурител за болтове ползвани по спирачните системи.
Разглобих го на части-5 планетно/сателитен механизъм от зверск закалена стоман-смазан и всьо за 140 лева. Двоен шпиндел лок през първа скорост ! 4 кила усилие на затягане-40 Нм. ! Литиева батерия с клетки Самсунг и индикация.
Много лесен за ремонт и поддръжка !
Имам много инструменти на Лидл и повечето са по добри от Спаркитата които купувах преди на други цени ! от Спаркитата ми е любим 4 кг перфоратор, но и той в момента е 550 лева.

Понеже тук не е местото, а и в форум -Направи сам имаме цяла тема за този Лидл в която и аз съм сложил снимки на разглобеният верт - ето ти виж за какво иде реч !
Само да не вземеш да купуваш и ти сега че не остава за мен !

http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=57&t=47043&start=7780

А това е темата в която сложих и снимки на верта.

http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=54&t=13892&start=560

Оказа се че разглобен е невъзможен за отвиване, понеже блока с патрона остава цял и няма къде да се котрира. Тогава го сглобих и сега на Вилата ще го хвана на голямото менгеме. И евентуално с ударният гайковерт на компресора ще го пробвам. Но тук като напъвах чрез удари с чук по захванат шестограм в патрона-шпиндел-лока превърташе леко. Изродска работа !

А най хубавото е гаранцията, която е истинска и Европейска- 3 години, а до един месец го връщаш понеже примерно не ти отива на пижамата тази машина и тнт. Аз сменям и връщам и след този 1 месец - познават ме. :yes:

До тук единствено не съм доволен от ел резачката им за дърва- бързият механизъм за затягане се само-отпуска, но аз знаех за това от форума. :yes: Леко е фалшив, но пак върши работа. Имам и моторна 36 тица-Хускварна за сериозна работа.

В Лидл имат доста интересни свредла- тип борчета (конуси) за ламарина и тнт на OWM, комплект за без пари покрити с Титаниев нитрид-златно седи.
« Последна редакция: 08 Април 2016, 16:48:19 от kossis »

kossis

• Гост
« Отговор #2192 -: 08 Април 2016, 16:38:05 »
Цитат на: mitko0888 link=topic=268.msg104250#msg104250 date=1460120566
Прав си. Успях да ги разкача, ама само с пиковски халкички. С роковски и с тилиг халкички няма проблем, уж еднакви, ама ... Направо ги сменяй, или пробвай да пилнеш пластмасата на някоя да прилича на роковската.

В дясно е роковска халкичка, в ляво е пиковска:
(Image removed from quote.)

Виж, това да се запили пластмасата тук там е добро решение ! :good: Пиковските имат повече и по дебела пластмаса под халката и е с наклонено чело.

stivi1504

• Trade Count: (4)
  • Full Member
  • Публикации: 199
  • Рейтинг: 83
  • "Най-висшата ценност е любовта"- 1 Коринтяни 13
« Отговор #2193 -: 08 Април 2016, 16:43:31 »
Здрасти Мите!

Тъкмо и аз щях да пиша да използваш пиковските. Но ти ме изпревари.
Правил съм много тестове на закачалките на Пико и на Роко.
Първо, с тези на Роко много по лесно се закачат и откачат вагоните, и второ на остър завой не се разкачват, въпреки, че закачалките не са тип курцкуплунг.
А пиковските се откачат почти непрекъснато на острите завои. Затова се учудих много, че казваш, че не би трябвало да имат проблем, а проблемът е в трасето.
Много се радвам, че си си направил труда сам да разбереш. Бях на 95%, че проблемът идва от закачалките, защото много внимателно съм наблюдавал как се "държат" вагоните един към друг. Истината е, че когато те влезнат във завой, пружинката държи куплунга, все едно е на прав участък, като това става при двата вагона. По този начин те се прилепват много един към друг, халките се отварят, и съответно вагоните се разкачат.
За съжаление не е само на завоите, но и на стрелките.
И това винаги става само с пиковските закачалки. Затова повечето съм ги заменил с такива на Роко. ;D ;D :)
« Последна редакция: 08 Април 2016, 16:53:26 от stivi1504 »

kossis

• Гост
« Отговор #2194 -: 08 Април 2016, 17:02:12 »
Те вадеха ли се тия от вагоните с контейнерите ?

stivi1504

• Full Member
« Отговор #2195 -: 08 Април 2016, 17:17:21 »
Цитат на: kossis link=topic=268.msg104248#msg104248 date=1460115907

Други по скъпи тегличи едва ли ще купя, просто защото и сега се движа по ръба на финансиите си. Жена, Дете, Вила с басейн там, Въздушни пушки-ПЦП и накрая тези влакове. Само на една нормална заплата ?!

Когато аз за пръв път си смених куплунзите на Пико с тези на Роко, роковските ми си сториха много скъпи. Но когато ги сложих, всичко се промени.
Определено си заслужават. А и 4 броя са ти 10 лв., което пак повтарям е много и за мен, защото аз не изкарвам сам парите си, но вече е друго държанието на вагончетата. ;D ;D

Цитат на: kossis link=topic=268.msg104248#msg104248 date=1460115907
Best Ripper е напълно прав- оплитат се в стрелките- буфери и тегличи- лоша кинематика 100%, лошо Пико ! И в електричката ми сложили лампи тия.

Пико има три вида серии- хоби, експерт и класик. В момента ти имаш и локомотив, и вагони от най-ниската им серия-хобито. Следващата е експерт, при която моделите им са с много по-добри двигатели, тук имат и диоди, детайлите са супер и т.н. Класическата серия е невероятна- тук смятам да не коментирам за нея.
Сега, след като имаш локомотив от хоби серията им, както и аз също имам, смятам , че няма какво повече да се желае. Например в Липето същият локомотив е 80 евро, на фона на Роковския, който е 229 евро, даже и повече.
Смятам, че има огромна разлика в цените, които са голям критерии и за  качеството, което получаваш. Не защитавам Пико, но просто казвам факти, които не могат да се пренебрегнат. :yes: :yes: :)
Ето, като за пример, мога да ти дам темата ми за усъвършенстването на Тауруса, който е от хоби серията на Пико. След пребоядисването на различни детайли, преправяне на стълби и т.н., той стана супер. Но със сигурност не съм го докарал като този на Роко, който е около 320 лв. :good:
Така, че те съветвам да направиш като мен - да боядисаш елементи, които не са, и да се наслаждаваш на локомотивчето. А ако искаш да си смениш светлините, пишеш в интернет " Piko BR 189 umbau" и си готов. :drinks: :yes: :)
« Последна редакция: 08 Април 2016, 17:25:41 от stivi1504 »

stivi1504

• Full Member
« Отговор #2196 -: 08 Април 2016, 17:20:52 »
Цитат на: kossis link=topic=268.msg104255#msg104255 date=1460124132
Те вадеха ли се тия от вагоните с контейнерите ?

Курцкуплунзите и обикновените закачалки на Роко нямат абсолютно никакъв проблем. Явно там повече е помислено върху дизайна им.
Една обикновена роковска закачалка е около 2 лв. , курцкуплунга до 3лв., а пиковската 1лв. Поне така е в малкия ЦУМ. :) ;D
« Последна редакция: 08 Април 2016, 17:22:49 от stivi1504 »

kossis

• Гост
« Отговор #2197 -: 08 Април 2016, 17:30:24 »
Абе тия цени може да са за тебе. Иначе Роковската е 3 лева, а в Липето са над 3. Тия с изчанченото име са по 5 едната.

Сега ще мина през Тишо да видя тия дето ги говориш ти ! :yes: До него съм !

За лока и фаровете- нали направих сам един Лок цифров. Пределно ми е ясно какво иска- 4 диода-2 безцветни и 2 червени. И два резистора. Малко кабел и тнт.

Едва ли ще разваля вида на Еелектричката и сам да го боядисвам. Не ми е страст това. Аз си падам по ел тунингите ! ;D

Ясно е че съм си купил пикано Пико за тези пари. Знам че имат и други по читави серии-Експерт и Класик.

Човече, щом не си изкарваш сам парите за играчките, ти си най лесен ! И аз сега цаня Бащата на Жената за едни гаражи........... ::), щото там парите са едни други..............

« Последна редакция: 08 Април 2016, 17:39:29 от kossis »

kossis

• Гост
« Отговор #2198 -: 08 Април 2016, 19:54:49 »
Минах през Тишовица, та наистина цените са 1 за Пико, 2 за Роко и забележете 2,50 за Круцкуплунг. Написах го ! :yes: Но явно ще пробвам първо пилене на Пиковските леко и тогава ще купя Роковски.

Защо в Липето са по скъпи не ми е ясно. Аз взех две за Кибрито, на по 3 лева Роковски мисля, но няма да споменавам от къде. Здраве да е. Пазарна икономика. :yes:

stivi1504

• Full Member
« Отговор #2199 -: 08 Април 2016, 21:48:36 »
Веднага ти отговарям!

В Липето са реалните цени, а в малкия ЦУМ куплунзите, които се продават на бройка, са от тези, които
са много в пакетче. Тоест ако си купиш от липето пакетче с 40 закачалки, което струва 90лв., и разделиш левовете на закачалките, ти се получава цена около 2,50 за един куплунг, а не за около 5лв. Като по този начин на клиента му е доста по-изгодно. Пак повтарям- защото закачалките се продават от пакетче, а не са купени поотделно, както в повечето магазини ги продават ;D
« Последна редакция: 08 Април 2016, 21:50:38 от stivi1504 »

kossis

• Гост
« Отговор #2200 -: 09 Април 2016, 22:15:21 »
Това добре Стиви.

Сега за загадката на Пиканите Пиковски вагони с контейнери. Значи какво направих- изпилих на металната халка рамената по назад които отиват към пантите- бяха по обли от на Роковсите и съответно като се влезе в завой двете халки се забират в тези рамене и така надигат халките -после те са вече отворени и се разкачат. След скосяването, изпилих и халките по ръбовете им леко. Така станаха по обли и не можеше изобщо да бутат вече изпилените рамене към пантата. Огънах леко надолу цялата халка и ПВЦ кука.
Пиленето го направих с Лидлската машинка  :lol: за точене на ножове и ножици-малко шмиргелче, на което му се маха капачката която подвежда за различните заточвания. Така се открива малката шайба и се пили супер удобно такива малки детайли.

До тук добре. Но тия яките пружинки дето са като за химикалки- какво ?
Ами какво -отрязах им по три витки на всяка и ги приключих и тях. То не става с тия ресори да се гънат тегличите нормално. Омекнаха и те и въпроса се реши еднократно !!!
Та и да бях купил Рковски закачалки с тия яки пружинки, пак нищо нямаше да стане, особено на стрелките където се разкачаха идеално всичките. Вагоните даже са прекалено тежки и са с прекалено дълго междуосие, което ги кара да дерайлират лесно по разни закривени участъци и стрелки..

Най смешното е че Кибрито дето го сглобих се движи идеално по трасето ! :yes:

Та накрая остана проблема с хвърянето на контейнерите. Там вече ми писна от тези изродска Пиковска подигравка и им сложих на кръст по една двойно залепваща на шасито и така.  :angry:
Та Пико се е о-аколо здраво с тези вагончета нерво-късачки !

Еми кинематиката е дял от физиката и ми се наложи да я разбера набързо, щото и вие не сте наясно с този проблем както видях.

Та вече има 3 цифрови Лока, но този които аз напраших не може да се обърне след прекалибриране от мишката, защото като въртя обратно на това което ми казва мишката се изписква накрая грешка и Лока пак си върви наопаки. Карай така ще стой. Да дразни ! Всичко което не бъде контролирано при изработката му винаги става наопаки задължително- това е скапаният закон  на тази измислена Планета и Вселена !!! Моя констатация ! :ok:

Също регулирах спирането на Локовете от декодерите от 4то СВ- на 1 ги изпрасках че иначе спираха с подминаване на гарата.

Ще направя клипче, че ми писна от тия влакчета. Иска си место да се прави на макет като хората !
« Последна редакция: 10 Април 2016, 00:03:16 от kossis »

kossis

• Гост
« Отговор #2201 -: 09 Април 2016, 22:26:23 »
Какво значи DB -то дето го има по вагоните и Локовете ?

Krasi

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 62
  • Рейтинг: 4
« Отговор #2202 -: 09 Април 2016, 22:48:03 »
Deutsche Bahn (германски железници).

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #2203 -: 10 Април 2016, 12:49:43 »

Deutsche Bundesbahn - 1949-1993

Deutsche Bahn - 1994 -> 

Първото е от времето, когато
Германиите бяха 2 и имаше DR и DB,
а второто вече съдържа и двете.

Mixy

• КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • Публикации: 1539
  • Рейтинг: 385
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
« Отговор #2204 -: 11 Април 2016, 11:35:11 »
Снимката е от FB с описание полигона при с. Мокрен.

Какви са закритите вагони?