Автор Тема: Помощ за макет  (Прочетена 33143 пъти)

topalov

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Помощ за макет
« Отговор #45 -: 18 Ноември 2010, 10:17:07 »
Императоре... не те чувам!!!

TANO

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 796
  • Рейтинг: 601
« Отговор #46 -: 18 Ноември 2010, 10:21:04 »
Да, единственото хубаво и полезно нещо в цифровото управление е звука на локомотивите. И не веднъж съм си признавал и пред вас, че и на мен това ми харесва. Но за разликата в цената на един цифров и един обикновен локомотив не знам дали си заслужава. За мен всички останали функции са един вид детска радост. Лично мнение - не знам дали си заслужава да се коментира. :drinks:

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #47 -: 18 Ноември 2010, 10:22:50 »

Стояне , поткрепям те напълно !

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #48 -: 18 Ноември 2010, 10:31:07 »
Въпрос на гледна точка и предпочитания. Аз, например, преминах изцяло на цифрово. Е, скъпо ми е още за звуци, но ме изкушават. Но, да се върна  на обикновеното цифрово (без звук). Като се сетя за сложното движение, което бях създал при аналоговото управление на моделите и сегашния "рахат" на дигиталното, изборът на по-новото е непоклатим.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #49 -: 18 Ноември 2010, 10:53:56 »
Ваааииииййй, още не си почнал ....  :blink: за това ти се вижда "плитко", но повярвай съвсем не е така.
"Рахат" няма и двете системи са си достатъчно сложни, трудоемки и...мммм...объркващи.
Хубавото на аналоговата е че всички сме минали (или минаваме) през нея и за това ни се вижда лесна.
Просто е позната...Така ще стане и с цифровата система...но когато я опознаем достатъчно.

Това което правим с една мишка в момента - управляваме един /три локомотива и ..., става доста сложно за цял макет,
 (макар и с ограничен брой разклонения и т.н като твоя) и изведнъж се оказва че една мишка не стига. Тоест тук вече си иска или компютърна програма, или голям и пълноценен пулт (като ESU-то например)от където тръгна този разговор.(ЧеТТник за това не чуваш Императора -ние сме си във въпроса на Гонгалов-син) ...или пък (каквато е моята "половинчата" идея - още една мишка .
Така на едната мишка "отделям" локовете , на другата макета (разклонения, сигнали и блок-участъци).
Но ако имам трета мишка (на цена се приближават 3/4 бр.мишки ~= 1 ЕSU) ще я отделя на специална служба -програмиране...управление на декодерите във вагоните и т.н...
Предимството на такава "половинчата" система:
- купува се на части (все едно на изплащане).
- постепенно "навлизаш" в дебрите на употребата им (ставаш по-добър почти колкото в аналоговото управление).
- дефектирането на една част от "половинчатата" сборна система,
 не води до пълен "блокаж" на достъпа до макета и локомотивите.
Недостатъци на цифровата (с "невъоръжено" око):
- скъпа и няма да става по-евтина (защото ще се пускат по-нови продукти)
- Дори да си на "ти" с електрониката, пак ти трябва начално запознаване и научаване "кое как се прави".
- при дефект, ако не си на ти (и това не помага понякога) с електрониката,
"увисваш" за ремонт или нова (нови разходи).
Докато аналаговота по горе изброените причини си я ремонтираш сам все пак...

...и т.н. и т.н.
Това ни връща във въпроса ...Г-н Гонгалов, не бързай да купуваш (това си е валидно в цялото ни хоби),
докато не се запознаеш по-отблизо с всичко което на сайтовете ти изглежда готино и смяташ "че става".
То там винаги "става", но ти дали искаш точно това?!!!
 ;D ;D ;D

gongalov

• Гост
« Отговор #50 -: 22 Ноември 2010, 01:51:05 »
Така, поразгледах хубавинките на линка от по-горе, и ми възникна следният въпрос: каква е разликата между отделните типове декодери, примерно имаше DCC декодери и Motorola/Marklin декодери, имаше и разлика в цените. Доколкото се ориентирах от разните теми по въпроса има два типа декодери - едни дето само управляват локомотива, и други, дето освен локомотива, командват и всички сигнали по пътя му, т.е. могат да му програмират разписание. Та въпроса ми е кой какъв е при горния случай (DCC/Motorola) и кой бих могъл да използвам аз.

Тука май навлизам в дълбокото, защото хич не съм на ти с електрониката, нито дори с електротехниката, ама тия неща трябва да си ги изясня още отсега, за да не стане после голямо ОХ.

По повод на мишката от ROCO не държа да е точно на ROCO и не държа да е безжична, нито държа програмата за управление да е точно Rocomotion, но като ще правя цифров макет искам да го управлявам от компа, просто в подробности разглеждах сайта на ROCO, затова се хванах за този комплект. Лошото е обаче, че тия мизерници не са си превели сайта на английски и нищо не схващам от описанията, а руският вариант не е обновяван от 19 и балканската.

Още не съм се засилил да купувам какъвто и да е подвижен състав, защото баща ми има локомотиви и вагони и за двама ни, засега мисля да взема само релси, хвърлил съм око на тези два комплекта като за начало:

http://www.roco.cc/produkteshop/uebersicht/detail/cat/6063/pr/gleisset-e-geoline.html

или този

http://www.roco.cc/produkteshop/uebersicht/detail/cat/6063/pr/gleisset-d-geoline.html

BoRoco

• Trade Count: (2)
  • Full Member
  • Публикации: 159
  • Рейтинг: 57
« Отговор #51 -: 22 Ноември 2010, 07:36:26 »
Цитат
Та въпроса ми е кой какъв е при горния случай (DCC/Motorola) и кой бих могъл да използвам аз.
Моторолата е за Марклин и всичко което е на АС, а аз предполагам, че ти си с DC затова се ориентирай към DCC декодери. Аз лично работя с Lenz декодери и нямам оплаквания.
Има един сайт който е хубаво да разгледаш има интересни неща
  http://www.dcctrain.com/shop/
Собственикът е руснак Алекс и е много навътре с тази техника
Цитат
По повод на мишката от ROCO не държа да е точно на ROCO и не държа да е безжична, нито държа програмата за управление да е точно Rocomotion
Като за начало в зависимост с какви пари разполагаш можеш да си вземеш един сет, примерно като този
http://www.tee-usa.com/store/product35355.html
или
http://www.tee-usa.com/store/product34936.html
и двата сета имат мишка който не е безжична, но върши същата работа, след което ако искаш да включиш и компютера ти трябва
 http://www.tee-usa.com/store/product7855.html
и
http://www.tee-usa.com/store/product7856.html
Аз лично съм много доволен от ROCO имам тяхната система повече от 10 години и досега не съм имал никакви проблеми, един път изгорих кутията и то по моя вина, иначе е много лесно да се работи и програмира, препоръчвам ти я.

gongalov

• Гост
« Отговор #52 -: 06 Декември 2010, 23:31:57 »
Ето че пак се връщам на схемата на макета. Този път е малко по-различна и само с 2 гари

двата глухи коловоза по идея трябва да завършват с багажна магазия или някакъв склад, а до него ще е сградата на "централната" гара. В тунела под планинската гара влизат два успоредни коловоза без връзка един с друг, които водят обратно в централната гара. Спускането от втория етаж към първия е малко измислено, ама едвам го докарах да стане плавно, така че да мога да го използвам и за качване. Първият мост е ясен защо е там, минава над гарата, а втория по идея ще минава над шосе, което да води до гаровата сграда на втория етаж. Затова и на спускането съм сложил тунел, който да минава под платото, на което е планинската гарова сграда. Остава само главния проблем: как ще направя мост в крива без вагоните да закачат перилата, но за това май ще мисля, когато ми дойде до главата. Е, май това е, чакам коментари.
« Последна редакция: 06 Декември 2010, 23:46:36 от gongalov »

gongalov

• Гост
« Отговор #53 -: 14 Декември 2010, 09:35:00 »
Докат човърках из нета за влакчета вижте на какво попаднах

http://www.classymodeltrains.com/cam-trucks-a-birds-eye-view-how-to-build-a-cam-truck/

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #54 -: 14 Декември 2010, 09:46:55 »
За пръв път да ми харесат две неща, които никога не са ме привличали...
Градинска железница и то ... английска!!!
Много готин клип!
 :ok: ;D

refil

• Trade Count: (14)
  • Hero Member
  • Публикации: 552
  • Рейтинг: 43
  • Клуб BG TT
« Отговор #55 -: 14 Декември 2010, 11:36:07 »
И на тия стрелочниците им "поспиват" :spiteful: :haha: :haha:
Няколко пъти влака "сряза" стрелки(3`45"  ,4`30" ) и тн и тн  :fie: :fie:

gongalov

• Гост
« Отговор #56 -: 14 Декември 2010, 11:37:45 »
Ми да де, ама нищо не казваш за схемата  :unsure:

refil

• Trade Count: (14)
  • Hero Member
  • Публикации: 552
  • Рейтинг: 43
  • Клуб BG TT
« Отговор #57 -: 14 Декември 2010, 11:49:52 »
Какво да кажа,като нищо не разбирам от жп моделизъм  :blush2:

gongalov

• Гост
« Отговор #58 -: 16 Декември 2010, 09:16:24 »
Хм, странно, аз също ;D
Айде де, къде сте, никой нищо не казва
« Последна редакция: 17 Декември 2010, 14:11:54 от gongalov »

gongalov

• Гост
« Отговор #59 -: 29 Декември 2010, 23:24:28 »
Е, хайде да ви размърдам малко. Някой да подскаже как да реализирам мост в крива (справка - схемата по-горе), защото всичките ми търсения по моделистки и производителски сайтове се оказаха безплодни. Единствено в e-bay намерих някакъв такъв мост, май беше от Auhagen, ама той отдавна не се произвежда