Американският подвижен състав е много интересен и екзотичен за нас европейците, макар лично на мен от естетическа гледна точка да ми изглежда грозен и недодялан. Искам обаче да ви обърна внимание на нещо много по-прозаично от естетиката, а именно габаритите. Американските стандарти за строителен и товарен габарит и параметри на горното строене нямат нищо общо освен междурелсието с европейските, възприети от UIC, даже и с руските. Ако докарате един американски вагон, той няма да може да мине почти никъде по европейските пътища, особено през съоръжения като тунели, мостове, надлези и др. А локомотив пък хептен. Пътят също е много различен - докато в Европа най-тежкият тип релси е 60 kg/m и гъстотата на траверсната скара е 1600-1700 траверса/km, оттатък големия гьол осовото натоварване е 40 и повече t/ос и за да го постигнат редят траверсите по 2500-2600 на km и турят релси по 65-70 kg/m. Всичко туй директно рефлектира върху моделите. Виждал съм американски релсови звена в Н0 - ами те приличат на ограда - междините по-малки от траверсите! Да не говорим за радиуси на криви, обръщатели, деповски халета и т.н. Тъй че вкарването на тамошни модели в движение по нашите макети е трудна работа. Друг е въпросът с модели на американски ПС, произведени в Европа - там проблеми няма, защото габаритите са поредуцирани и съобразени с нашите.
Подобен проблем, макар и не толкова драстичен, имахме преди много години с мой приятел англичанин, който си беше правил макета точно по английските норми. Машини и вагони, донесени от "континента", както те наричат останалата част от Европа, стояха смешно дебели пред английските, задираха по тунели и мостове и повечето електровози чупеха или изкривяваха пантографи. Оправихме нещата, ама изтърбушихме почти целия макет.