Мили хора, колкото и да се старах, не можах да бъда по-кратък, за коет омоля да ме извините ако може...

И така

Днес макар и събота е последния работен ден от седмицата,
та пускам това за информация и размишления в неделя по темата от заглавието.
Ето и мойте предложения:
1. Изключително стриктно и еднакво („с един аршин“ – или по известно като "стриктно и справедливо точно")
за всички спазване на правилата от основаването на форума. Както на потребители по между им и спрямо
правилата и администрацията, така и от модератори към потребителите. Когато се налагат наказания,
да се оставя постта, но задраскан, за да е ясно за какво е точно наказанието и да не се допуска от другите.
Така може и да „оцеляват“ постове които админите до сега триеха с неясни за потребители мотиви.
Според авторите им носят не обиди и нарушения, а инфо, но администрацията по някакви причини
не приема поста за „чист“ и го триеше. Нека все пак юзърите преценят за себе си като го прочетат задраскан.
По този начин хем ще се запазва инфото, хем щом е задраскан, ще е ясно и становището (несъгласието) на админите по въпроса.
А обяснение за между автора н апоста и админите и всичко това на ЛС и толкова.
Впрочем Ако да бЕше злоупотребявано с търпението на модераторите до сега, когато премахнаха наказанията,
форума просъществува и до днес, без да стане форумна война, без да сме се „изпотрепали“ и т.н.
и без да сме се „разпиляли“ по четирите крайща на света, както мнозина прогнозираха и се надяваха.
Та лично аз съм против наказанията в този им вид, но поставяйки се на мястото на модераторския екип
и с оглед предстоящата им работа (ще видите по-долу) съм в тяхна подкрепа,
...на модераторите и системата за контрол (наказания) щом като върши рабоТаТа.
2. Премахване на раздел „общи приказки“ – ценното от него, да се прехвърли на място подходящо за целта,
като може да се направи една тема „Сбор постове (теми) – архив до юни`2012г“.
Като ни е мерак да се поздравяваме за рожденни дни – една тема в която само модератор да пише съобщение (сиреч заключена),
а темата да се казва „Днес рожден ден има....“. Който не помни – вижда и пише ЛС или се обажда по тел и т.н.
Екипа на форума показва информираност и уважение, ние - също.
3. Направата на нов раздел „Начинаещи хобисти“. Начинаещите (и „новопристигнали“) хобисти
да могат да пишат в него каквото искат (дори „тъпите“ си въпроси) но в останалата част от форума да могат само да четат.
Така всеки новопристигнал или начинаещ, ще може да споделя какво е прочел
от другите раздели и така сами да си дават отговори (а ние ще знаем, че четат).
Ако такива отговори не намират, в края на раздела, да имат една обща тема от типа
„да питам по опитните и всички знаещи“ където и ние да им помагаме. „Допуска“ да се пише в останалата част от форума,
да става след 6 месечен срок в който всеки желаещ да продължи, да се допуска след три публикации тип „статия“ било,
то ревю на модел, техника направа на нещо свързано с хобито или събрани справочни или исторически материали и факти,
и представянето им за даден подвижен състав.
(без ограничения за епохи, администрации и т.н. но смислено и средно дълго „писание“ с факти и интересно инфо в него).
4. Оптимизиране на раздел „Продава“ с изчистване на правилата за него. Бъмпвънето да остане на 7 дни.
Промяна на заглавията за лесно инфо за всеки потребител – например:
a) „Локомотиви в Н0“,
b) „Вагони в ТТ“,
c) „Сгради, автомобили и други в N“,
d) „Допълнение към хобито в Z“.
Всеки продовач да има право на тези четири заглавия според мащаба. Надявам се да няма продавач в четири мащаба,
че тогава ще има цели 12 теми... .Същата организация но без определител за мащаб, тоест пак четири ...всъщност са пет

теми :
e) „локомотиви“,
f) “ вагони“,
g) „сгради и други“,
h) “ допълнителни“
i) „поръчки през форума“
и за всички официални търговци (ако желаят) като Артеприма, Жоро, Тихомир, Хобиленд,
... то друг май не се сещам. Те си имат собствени сайтове, но тук пък ни е по-удобно и на нас например.
Така става и вазимна реклама между форума и търговците.
Допуск до този раздел „Продажби“ за публикуване да имат само известни и познати стари потребители-продавачи и търговците,
а „новопристигналите“ и преминаващите като комета –„... вижте какво си намерих на тавана,
ама не ми трябва“ да се допускат за публикуване на обяви в един подраздел от типа
„Сайта не носи отговорност за тези продавачи – купувайте на ваша отговорност“ (или нещо от сорта)
само след одобрение от модераторите, подобно на „заявки за галерия“ в подобни форуми.
Триене на закритите теми в този раздел. Ние архив за инфото нямаме, а поддържаме архив на продажбите!!!

ПРавилата за тези теми в продава да се променят минимално с цел оптимизиране.
Може би трябва да се направи някаква шаблонна форма, която ще направи раздела макар
и с много продавачи в еднакъв вид подобно на каталог.
5. Освежаване и разширяване на административния екип.a) Главен Администратор – Ивайло Климентов(ivo).
b) Двама отговорни модератори – Владимир Колев и Никола Бояджиев (zazo).
c) Четирима разделни модератори - Лъчо (Еmреror), Емил Чаушев ,Павел Трифонов (pavel75), Стефан Генчев (The Jakal).
d) „създаване“ на „дежурен модератор“ – всеки има по едни 24 часа наблюдение в седмицата.
Всички модерират под ник „от екипа“ (нали ще са такива - екип), а дните за дежурства само те да си ги разпределят,
разменят при заетост и т.н. но и само те да си ги знаят. Хем те ще са обективни,
хем ние няма да знаем кой има „специално отношение“ от типа
„знаем се...в един цирк играем“ и ще е по-авторитетно и по-обективно.
6. Да се прочистят буквално всички теми, от излишните постове,
като такива само с емотикони, или дори с изречения които не носят никаква информация,
свързана единствено с обсъжданата тема. Ако има постове които все пак носят информация но с друга тема,
или да се прехвърлят в нея, а ако няма такава, да се направи една със заглавие „Факти, извадки и спомени – архив“
и там да се събере всичко ценно което не може да му се намери мястото. За мястото което ще се освободи „в машината“
(сървър ли беше?) и за това как ще остане само важната информация, мисля че е излишно да коментираме.
Да не забравяме, че форума има и собствена търсачка все пак, ако някои се притеснява че ще „се запофичка нещо в девета глуха“.
7. Запазване на останалия от сега вид на форума. Ако в следствие на прочени по раздели и теми
(които и сега съществуват) се наложи да се оптимизират,
да се придържаме максимално към сега съществеващия ред (моделизъм, техники и технологии, ревюта,
представяния, клубове, продажби и т.н) най-малкото че сме им „свикнали“ и знаем горе/долу кое къде е.
8. По въпроса за интелектуална собственост и авторско право – всеки публикува на своя отговорност и по свое решение.
Както и всеки който се възползва от това е предупреден, че за това пък той си поема съответните рискове и т.н.
Тоест автора споделя опит, а ако възникнат повреди и т.н. този който е позвал труда на авотар си носи сам отговорността.
Всички четем „по-добрите“ сайтове и знаем за това условие от там. Колкото за кражби на авторство
и интелектуална собственост – авторите на постовете са отдавна наясно за това и също си
публикуват материалите (което все пак е по-добре от тема „вижте какво си купих вчера – нов модел и дадох толкоз кинти).
Който смята че ще му се открадне труда, да публикува само това което прецени че иска, а при възникнали уточняваще въпроси,
може при желание или в темата или на ЛС да дава отговори.
Тоест всеки автор сам контролира „собствеността“ си и се разпорежда както иска с нея.
Така не само той ще знае на кой е дал по-подробна и важна за него "собственост“ но и ние ще можем да сме коректни към него.
Само трябва да се позоваваме, че това го знаем от еди кой и от еди къде си (ето още една скрита реклама на форума).
За снимките Красен и Сашо отдавна са го обяснили, а за чертежи и т.н. всеки си решава сам какво публикува.
Знаети ли от колко сайта съм свалил чертежи, но с ниска резолючия без допълнителен труд от мен
не стават нито за „кражба“ нито за нищо друго освен за информация. А ако си направиш труда да
го пречертаеш в по-голяма резолюция то това вече си е твое дело, по данни и мотиви намерени в мрежата .
Когато някой потребител (говоря за по-добрите форуми) иска чертеж, снимка , схема и т.н. в по-голям формат,
резолюция която го задоволява или дори файлове на платки( графични оригинали) той се обръща на ЛС към
собственика им и се разбират по взаимно споразумение. В много редки случаи, се оказва че се иска пари от потребител.
Така и вълкът сит - автора се е опазил от издатели, търговци и плагиати и тем подобни, а ангето цяло - потребителите от мрежата
с чисти намерение имат все пак достъп до инфо и т.н. за лична употреба. То иначе злоупотреби винаги е имало и ще има,
ама това е някакво решение все пак, което е показало че работи в мрежата.
9. По въпроса за междуличностите отношения тук във форума има два много лесни и бързи начина, за туширането им (поне тук в мрежата) .
a) Направата (подобно на други форуми) на система за оценка – брой доволни/недоволни от този пост
(само един бутон се натиска под поста или под никнейма на автора) и се вижда черно на бяло приноса и рейтинга му тук.
Впрочем така се елиминират доста повече проблеми като се почне от личностни нападки
и се стигне до трупане на „активност“ в брой постове с липса съдържание.
Софтуерно да се произнесат специалистите, мисля че е възможно.
Например нулираме сега броя постове (оооо...ужас...ще ми изтрият 745х поста тук...

)
и новото брояче го връзваме към това бутонче ("благодаря").
Така и атмосферата във форума ще е настроена "положително" а не отрицателно!!!

Бутон „поста в кошчето“ го има в някой форуми, но не смятам, че това е необходимо при нас.
А ако все пак някой продължава да „трупа“ постове но няма оценка за тях, и сам не се откаже
, има си и модератори все пак(може и допълнение на правилата да се направи - драскат
пет "празни" поста, ние ги виждаме за какво и при шести такъв - разговори и мерки с/към "неразбралия"),
пък ако някой се подразни от „празен“ пост – ми то бутона „информирай модератор“
(не че сега го поглежда екипа) си го имаме все още.
Впрочем 4новопристигналите" освен след три рювюта ит.н. (виж по-горе) да получават достъп до целия форум за публикуване след...

например 50/100 бутона в "рейтинга" им от бутон "благодаря" също може да е от полза.
b) Направата на различни по теми приятелски състезания (конкурси) или групови изработки
след предварително предлагане и обсъждане на темата за нея със определн срок (три месеца обикновенно)
подобно на стендовиците – там термина е Групбилд, на модели, модули, макети, статии,
фотографии и квото се сетите, дето все „си ги мерим“. Наградата преди всичко морална – анкета
след приключване с „фаворит“ на публиката, енергия вложена в съзидателна посока
(щото мерене на пишки само води до напражение в някой части на тялото при някои)
и всичко положително за което се сетите. Онзи ден стана въпрос за моделните класове,
които също спомагат такива „състезание“ и разработки за групови цели (фотоеца е едва началото в общите дела).
Сигурен съм, че ме разбирате и може и да ме допълните по въпроса.
Дето се казва – сега ще видим „кой по-по-наЙ“ но само в приятелска атмосфера и т.н.
Пък други награди – на форумната администрация, на търговец и т.н. също не се изключват.
Други неща със сигурност ще изскочат още за предлагане, но да спра до тук. Това което предлагам може да се направи (
софтуера го позволява струва ми се) – щом има заключени клубни теми, то няма проблем по същия начин да се заключат
разделите за новопристигнали и ...останалите. Същото се отнася и за четенито и писането. Да не забравяме,
че все пак сайта има и „глава“ където се надявам отново и по-често да се „изваждат“ от форума ревюта,
представяния и т.н. статии, че то там последното е всъщност съобщението за изложбата в ПЖИ-то на стендовиците.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Да знам, че в началото това ще е доста труд (никога не съм подценявал труда на Владо, Лъчо, Павката и останалите хора от екипа)
но ще е за кратко – докато се оптимизират нещата. Така и екипа ще „влезне отново в час“ и ще се „сродят“ още повече.
После ще е по-лесно и едва ли ще отнема повече от час и половина на „дежурство“. Знам го със сигерност – дори когато бях за банани
, включително и през телефон, не ми е отнемало повече от час да прочета всички новопубликувани постове в сайта и форума.
Когато се прави редовно не са пък чак толкоз много! Чета форума винаги от „кора до кора“
и може би за това знам кое къде е (не че не съм направил тема –„това не мога да го намеря – въпрос/отговор- без коветари“)
и съм доста информиран. Говоря за нашия форум, а не за ресурсите в мрежата – там обикновенно ми трябва повече време,
но е въпрос на желание, IP-адрес, скорост и ...някои други екстри на техниката, която не е предмет на разговор в момента.
Та така, мили хора. Това е моето предложение, като съм готов за пояснение и коментари.
А и винаги съм отворен за промени, разисквания и т.н. нищо, че някои имат грешни
представи създадени за мен от „коректни“ съфорумци ... но и това е ...друга бира.
В заключение сам още кажа че всичко е възможно, включително и стриктно спазване на правилата,
стига да има желание и воля да се направи.