Автор Тема: За форума по принцип  (Прочетена 90403 пъти)

liro4605

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:За форума по принцип
« Отговор #105 -: 20 Април 2012, 11:15:16 »
 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

А къде е бирата  :drinks:   :haha:

taert

• Гост
« Отговор #106 -: 20 Април 2012, 11:18:18 »
 :lol: :lol: :lol: Чудно е това, евала Адри :hi:

daddy_g

• Trade Count: (9)
  • Hero Member
  • Публикации: 1023
  • Рейтинг: 332
  • HO (БДЖ) & N (БДЖ & USA)
« Отговор #107 -: 20 Април 2012, 11:19:31 »
 :sarcastic: :sarcastic: :sarcastic: :sarcastic: :lol: :lol: :lol: :lol: :haha: :haha:

Boris 2-12-4

• Trade Count: (7)
  • Hero Member
  • Публикации: 538
  • Рейтинг: 165
  • Еп. І,ІІ,III; вагонни фабрики; кранове; военни
    • rocklokomotive.blogspot.com
« Отговор #108 -: 20 Април 2012, 11:21:36 »
Здравей Таерт!

Казваш, че във форума няма проблеми, други колеги също го твърдят и казват, че това тук е излишна патърдия. Всеки има право на мнение.
И аз си нямах проблеми, свирках си.
Но от Нова година забелязох, че
1.Се трият постове, които нито са обидни, нито нарушават правилата на форума- просто изчезват, сублимират се...
2.При наказание, се изтрива "наказаното" мнение и само се съобщава, че еди кой си е сгазил лука.

Заради тези две неща казвам, че има проблеми във и с форума.

Заради това и дигам пушилка.....

Може да не си, респ. сте, го забелязяли, може и да не Ви пука.
Ако е последното - ами по този начин, англичаните са завзели Шотландия, а турците - разпокъсаната България.
Щото след като ми обещаят, да ме оставят властел на моята си крепост, к'во значение има, че на съседа крепостта е съсипана до основи и
му е разкатана фамилията???? :diablo:
Опитвам се да защитя принципа, същото е и за авторските неща, и там е за принципа, аз нямам лично таквизи си супер писания, но има хора които
са си автори.../моля да не се коментират авторските права, там млъкнах, просто изреждам нещата/...

Като се опитвам да направя това, се стремя, да видя и то се вижда, многото полезна дейност, за която съм безкрайно благодарен на тези,
които поддържат форума...
и се мъча да хвърля мостове...

Всичко извън това, си е или изкривяване на мислите и намеренията ми, и е откровено зложелателно, или е израз на  мързелива посредственост...

Бъди здрав!
И другите също... :drinks:

Борис Д. Чакъров

« Последна редакция: 24 Април 2012, 10:39:16 от Boris 2-12-4 »

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5621
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #109 -: 20 Април 2012, 11:25:54 »
Боре, тези предложения вече ги коментирахме и дори смятам, че ще бъдат приети като разумни и навременни. Нека не повтаряме едно и също по много пъти, защото се разводняват нещата!

Какво друго виждате във форума, което според вас трябва да се промени?

Накрая, когато всички са на мнение, че сме изчерпали проблематиката, ще направя списък с предложенията, които да одобрите (допълните или съкратите) и ще го представя на администрацията за обсъждане. Пък каквото сабя покаже...

Boris 2-12-4

• Trade Count: (7)
  • Hero Member
  • Публикации: 538
  • Рейтинг: 165
  • Еп. І,ІІ,III; вагонни фабрики; кранове; военни
    • rocklokomotive.blogspot.com
« Отговор #110 -: 20 Април 2012, 11:32:53 »
Хиляди прЕвити и един По-здрав!

Брадъре Адри!

Па да не пуцате много - таваниьот станао целиьот на дупки, разбираишь

Пак щъ трябва да го белосвам...

Не ми стига и белосването с форомиьот, ниеденъ

Я изкарай "Нell and Kill"
da cappo!!!

Може и нещо на "Obituary"...

Плащам със старо Пико, попръшасъло, но с хуууууууууубаво духане щъ съ упраи......
Щи земъ да извикам трите съседки, малко да го управятъ...

Ха :drinks: :drinks: :drinks:

П.П.Е айди, и за Теб щи извикам две...

Пено ма...

« Последна редакция: 24 Април 2012, 10:40:31 от Boris 2-12-4 »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1339
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #111 -: 20 Април 2012, 11:42:08 »
Цитат на: Vlado link=topic=3789.msg76923#msg76923 date=1334910354
...

Накрая, когато всички са на мнение, че сме изчерпали проблематиката, ще направя списък с предложенията, които да одобрите (допълните или съкратите) и ще го представя на администрацията за обсъждане. Пък каквото сабя покаже...
:clapping: :clapping: :clapping: :hi:
Подкрепям с "две ръце" - може би е време да се направи такова "събиране" на  предложенията,
за да може да се изчистят от дублирането и да се внесе по-голяма яснота за направените такива.
Сигурен съм че ще изкочат още, но те най-вероятно ще са по-конструктивни и съзидателни като допълнение към сега направените.
Може би до понеделник да се пишат предложения тук с кратка аргументация (ако трябва и примери защо се иска промяната)
и от понеделник Владо да ги качи в списък за да се "върви напред"!!!!
 ;D ;D ;D :hi: :hi: :hi:

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #112 -: 20 Април 2012, 11:51:44 »
Боре , и ти си една струна чувствителна...вибрираш  не :hi:прекъснато !
Знам ,че се тревожиш , но няма за какво ! Форумът е в ръцете на тати Владо,
тати Лъчо и тате Павел : 3ма млади и амбициозни бащи , които са наясно колко крехко е 'бебчето'
 :drinks:

ПП  Но все още дишат прахта на св.св. Тониеми  :bb:
« Последна редакция: 20 Април 2012, 12:03:58 от Adrian »

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5621
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #113 -: 20 Април 2012, 12:09:31 »
Активността в темата (но не тази в страни от проблематиката) ще покаже кога ще кажем "Конец", "Край", "Fine" и други такива думи. И после започваме конструктивно обсъждане! "...и честта, майко, юнашка!"

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #114 -: 20 Април 2012, 13:09:09 »
Момчета, изписа се бая тука, мислех да не се включвам, но все пак ще си кажа моето. Занимавам се с форума, по скоро от администраторска гледна точка и много рядко с модериране. Да оправя часовника, да наглася някоя опция, да инсталирам допълнителна функционалност, може да се случи да изтрия някое мнение да заключа тема, но рядко. Софтуера, който ползваме е един от многото безплатни форуми, които има и е със своите плюсове и минуси. Лично аз не смятам, че има нужда да го подменяме или да правим някакви кардинални промени. Същото правя и професионално и съм поддържал и форуми с хиляди регистрирани потребители и стотици активни потребители дневно. Никой от тези форуми не е имал повече от 5-6 модератора изпълняващи тая задача доброволно. И мога да ви кажа, че прекомерната модерация, вглеждане в правилници и правила, за която много от вас настояват води само до едно, смъртта на форума. Другото, което убива един форум е тоталната липса на контрол. Два от най-големите форуми в България в момента вегетират по тези причини.

Проблема при нас е че форума съвсем малко порасна и вече не сме изключително малкия форум, в който всички се познаваме. Преди скандалите и разправиите имаха някак домашен характер, понякога дори бяха забавни, защото човек успяваше да си представи дори тона и физиономиите на пишещия. Сега вече не е баш така, но много от нас си карат по-старому и цялата работа отстрани не изглежда хич добре. Ако изплуването на междуличностните взаимотношение преди не беше кой знае какъв проблем (щот ние си ги знаем тях), сега изглеждат най-малкото неуместни. Ако това се прекрати и обърнем повече внимание на влаковете и моделите, няма да има нужда нито от кой знае каква модерация (освен в продава), нито от наказания. Проблеми със сигурност има, но те са междуличностни и не са проблем на форума. Стават такъв, когато се опитваме да ги решаваме чрез форума и с това ангажираме и хора, които нямат или не искат да имат отношение към тях. Моето предложение е всеки да се въздържа максимално от подобно нещо и едва когато някой прекрачи тая граница да бъдат взимани мерки.

Другото, което е неприятно, поне за мен, е че има страшно много постове извън темата: роженни дни, музикални поздрави, вицове, мачове и т.н. Има дни, в които чета само такива неща +ПРОДАВА и няма нито едно мнение за влакове и модели. Това също създава някаква идиотска атмосфера, която възпира, хора които има много какво да кажат да не публикуват: Ясен, Сашо и Жоро почти не пишат за парни локомотиви вече, а тая тема изчерпване няма. Любо скоро не е пускал ревю, дори Widowmaker-a спря със снимките и куп други примери.

Gervasii

• КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • Публикации: 1734
  • Рейтинг: 40
  • НО DRG IIb епоха София
« Отговор #115 -: 20 Април 2012, 14:18:26 »
Напълно подкрепям Зазо и си мисля, че е добре като го има този форум! Съгласен съм, че не идеалният но такъв е живота! Нека този форум да не става жертва на хора без работа! Участието и писането е доброволно! Ако някой има лични проблеми да си ги решава идивидуално а не други да му ги решават!

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #116 -: 20 Април 2012, 18:02:25 »
От скоро съм във форума, няма нищо общо със създателите му, както и със създателите на клуба и на фирмата, но:
- В този форум намерих интересни неща, идеи, теми и хора.
- Благодарение на форума се сдобих с неща, които ми носят удоволствие и наслада (независимо кой как ги оценява и окачествява)
- В този форум мисля че мога да напиша нещо, което поне до сега съм видял че някои хора четат и оценяват.
Затова искам да си изразя мнението по отношене на начина, по който се развива форума:

1. Дори и в тази тема е видно, че в рамките на почти 8 страници се пише и споменава какво ли не. Вярно е, че заглавието е "по принцип", ама на кого какво не му харесва и как да се оправи това нехаресване (т.е. конкретни предложения) има доста малко. Естествено това е проблем на пишещите във форума, а не на самият ФОРУМ, но нали за това трябва да има форумна администрация?
Проблемът: Много от пишещите не се придържат възможно най-близо до поставените въпроси по време на дискусията в темите.
Предложение: Администрацията да си свърши работата.

2. Повече от ясно е, че във форума има и няколко междуличностни конфликта, не само за "двойката", главни герои на авторския труд на Адриан. Честно казано на мен това не ми пречи, освен че с диалозите си един към друг те попадат в точка първа от моето тук писание. Там се вижда и предложението ми. А пък те двамата дано да им дойде нещо в главата да престанат.

2а. Срещат се и други постове с обидни думи и преки характеристики, за които пак Администрацията трябва да се произнесе. Имам си и мои пасажи, които са замествани със символа "*"  или са били изтривани, но те са били само в отговор на отправени ми такива, за които Администрацията не се е отнесла навреме.
Предложение: Освен заместване със символа "*"  или изтриване на мнение, на автора да се изпраща картинка с изтритото, както и причината (ако има такава). Пък той ако реши че е прав и неправилно е ощетен - да си го разпрати на ЛС на когото си прецени за да се търси правдата.

3. Определено не ми харесва огромният брой теми, както и постове в теми, които съдържат само емотикони, или дребни едносрични възклицания, било вдигнат палец или показан среден пръст. Вярно е че много форуми имат такава организация, но не мисля че такъв пост внася съдържание в поставения въпрос. Определено не съм привържениек този форум да се придържа към такъв стил. Решението май също е в т.1.

4. Определено стана практика да се отварят теми, каквито вече съществуват, както и да се задавт въпроси или да се постват неща, които вече съществуват във форума. Т.е. някой е отворил тема или е отправил въпрос в сборните теми, без да е проверил с помощта на Search функциите на форума дали вече не съществуват такива. Предложението: вж. т.1.

5. Съществуват теми, които аз си наричам "авторски". Т.е. някой разказва за нещо свое, и изведнаж темата му се изпълва с всевъзможни коментари, които коренно променят първоначалния замисъл. За такива теми АВТОРЪТ да може да скрива/минимизира чужди мнения или да ги премества / създава в теми, или поне да сигнализира администрацията да прави това. Не казвам че няма такова бутонче, но няма такова правило.  Тук визирам всички теми от рода на "Моята колекция", Похвалете се с вашия макет", "Ремонт и създаване ..." и подобни.

6. Съществуват теми със справочен или енциклопедичен характер. Субективно за мен те са доста стойностни, но, уви, вече са препълнени с мнения и коментари, вкл. кой какво видял еди къде си, които абсолютно погубват темата. Май затова и някои от уважаваните от мен съфорумци спряха да пишат? Такива теми да си изчистват от всичкия ненужните постове и емоции в тях и да остане първичната информация и обяснения.

7. Раздел "продажби" би трябвало да се контролира много сериозно. Не че е основен или важен за форума, но ФОРУМЪТ се е ангажирал да има такъв раздел и би трябвало да се грижи той да не създава проблеми и да не води до омаскаряване на целия форум. Не знам дали е възможно, но предлагам обявите да могат да се редактират само от авторите им. При бъмпване да се използва кратък и лишен от съдържание текст, за да може при следващото бъмпване предишните да бъдат изтрити от администрацията. Така ще остане една (макар и в някои случаи голяма) страница с обавата и адно последно съобщение с последната дата и час, когато е повдигната обявата.

8. Да се помисли за преструктуриране на темите, за да има заслужено място за различните видове и типове хобисти - било то колекционери, майстори, макетисти, начинаещи и напреднали, за които важи общото понятие жп моделист.

Сещам се и още някакави нещица, но се надявам че в близко време ще видим обобщен списък с нарочени проблеми и предложения, които да дискутираме.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #117 -: 21 Април 2012, 11:57:21 »
Мили хора, колкото и да се старах, не можах да бъда по-кратък, за коет омоля да ме извините ако може... :blush2:

И така  :scratch_ones_head:

Днес макар и събота  е последния работен ден от седмицата,
та пускам това за информация и размишления в неделя по темата от заглавието.
Ето и мойте предложения:

1.   Изключително стриктно и еднакво
(„с  един аршин“ – или по известно като "стриктно и справедливо точно")
  за всички спазване на правилата от основаването на форума. Както на потребители по между им и спрямо
 правилата и администрацията, така и от модератори към потребителите. Когато се налагат наказания,
да се оставя постта, но задраскан, за да е ясно за какво е точно наказанието и да не се допуска от другите.  
Така може и да „оцеляват“ постове които админите до сега триеха с неясни за потребители мотиви.
Според авторите им носят не обиди и нарушения, а инфо, но администрацията по някакви причини
 не приема поста за „чист“ и го триеше. Нека все пак юзърите преценят за себе си като го прочетат задраскан.
 По този начин хем ще се запазва инфото, хем щом е задраскан, ще е ясно и становището (несъгласието) на админите по въпроса.
 А обяснение за между автора н апоста и админите и всичко това на ЛС и толкова.
 Впрочем Ако да бЕше злоупотребявано с търпението на модераторите до сега, когато премахнаха наказанията,
 форума просъществува и до днес, без да стане форумна война, без да сме се „изпотрепали“ и т.н.
 и без да сме се „разпиляли“ по четирите крайща на света, както мнозина прогнозираха и се надяваха.
Та лично аз съм против наказанията в този им вид, но поставяйки се на мястото на модераторския екип
 и с оглед предстоящата им работа (ще видите по-долу) съм в тяхна подкрепа,
...на модераторите и системата за контрол (наказания) щом като върши рабоТаТа.  ;D

2.   Премахване на раздел „общи приказки“ – ценното от него,  да се прехвърли на място подходящо за целта,
 като може да се направи една тема „Сбор постове (теми) – архив до юни`2012г“.
Като ни е мерак да се поздравяваме за рожденни дни – една тема в която само модератор да пише съобщение (сиреч заключена),
 а темата да се казва „Днес рожден ден има....“. Който не помни – вижда и пише ЛС или се обажда по тел и т.н.
Екипа на форума показва информираност и уважение, ние - също.

3.   Направата  на нов раздел „Начинаещи хобисти“. Начинаещите (и „новопристигнали“) хобисти
да могат да пишат в него каквото искат (дори „тъпите“ си въпроси) но в останалата част от форума да могат само да четат.
 Така всеки новопристигнал или начинаещ, ще може да споделя какво е прочел
от другите раздели и така сами да си дават отговори (а ние ще знаем, че четат).
 Ако такива отговори  не намират, в края на раздела, да имат една обща тема от типа
 „да питам по опитните и всички знаещи“ където и ние да им помагаме. „Допуска“  да се пише в останалата част от форума,
 да става след  6 месечен срок в който всеки желаещ  да продължи, да се допуска след три публикации тип „статия“ било,
 то ревю на модел, техника направа на нещо свързано с хобито или събрани справочни или исторически материали и факти,
 и представянето им за даден подвижен състав.
(без ограничения за епохи, администрации и т.н. но смислено и средно дълго „писание“ с факти и интересно инфо в него).

4.   Оптимизиране на раздел „Продава“ с изчистване на правилата за него. Бъмпвънето да остане на 7 дни.
Промяна на заглавията за лесно инфо за всеки потребител – например:
a)   „Локомотиви в Н0“,
b)   „Вагони в ТТ“,
c)   „Сгради, автомобили и други в N“,
d)    „Допълнение към хобито в Z“.
Всеки продовач да има право на тези четири заглавия според мащаба. Надявам се да няма продавач в четири мащаба,
 че тогава ще има цели 12 теми... .Същата организация но без определител за мащаб, тоест пак четири ...всъщност са пет :scratch_ones_head: теми :
e)   „локомотиви“,
f)   “ вагони“,
g)    „сгради и други“,
h)   “ допълнителни“  
i)   „поръчки през форума“
и за всички официални търговци (ако желаят) като Артеприма, Жоро, Тихомир, Хобиленд,
 ... то друг май не се сещам. Те си имат собствени сайтове, но тук пък ни е по-удобно и на нас например.
 Така става и вазимна реклама между форума и търговците.

Допуск до този раздел „Продажби“ за публикуване да имат само известни и познати стари потребители-продавачи и търговците,
 а „новопристигналите“  и  преминаващите като комета –„... вижте какво си намерих на тавана,
 ама не ми трябва“ да се допускат за публикуване на обяви  в един подраздел от типа
 „Сайта не носи отговорност за тези продавачи – купувайте на ваша отговорност“ (или нещо от сорта)
 само след  одобрение от модераторите, подобно на „заявки за галерия“ в подобни форуми.
Триене на закритите теми в този раздел. Ние архив за инфото нямаме, а поддържаме архив на продажбите!!!  :sarcastic:
ПРавилата за тези теми в продава да се променят минимално с цел оптимизиране.
Може би трябва да се направи някаква шаблонна  форма, която ще направи раздела макар
и с много продавачи в еднакъв вид подобно на каталог.

5.   Освежаване и разширяване на административния екип.
a)   Главен Администратор  – Ивайло Климентов(ivo).
b)   Двама отговорни модератори  –  Владимир Колев  и  Никола Бояджиев (zazo).
c)   Четирима разделни модератори  - Лъчо (Еmреror), Емил Чаушев ,Павел Трифонов (pavel75), Стефан Генчев (The Jakal).
d)   „създаване“ на „дежурен модератор“ – всеки има по едни 24 часа наблюдение в седмицата.
Всички модерират под  ник „от екипа“ (нали ще са такива - екип), а дните за дежурства само те да си ги разпределят,
 разменят при заетост и т.н. но  и само те да си ги знаят. Хем те ще са обективни,
хем ние няма да знаем кой има „специално отношение“ от типа
 „знаем се...в един цирк играем“ и ще е по-авторитетно и  по-обективно.

6.   Да се прочистят буквално всички теми, от излишните постове,
като такива само с емотикони, или дори с изречения които не носят никаква информация,
свързана единствено с обсъжданата тема. Ако има постове които все пак носят информация но с друга тема,
 или да се прехвърлят в нея, а ако няма такава, да се направи една със заглавие „Факти, извадки и спомени – архив“
 и там да се събере всичко ценно което не може да му се намери мястото. За мястото което ще се освободи „в машината“
 (сървър ли беше?) и за това как ще остане само важната информация, мисля че е излишно да коментираме.
Да не забравяме, че форума има и собствена търсачка все пак, ако някои се притеснява че ще „се запофичка нещо в девета глуха“.

7.   Запазване на останалия от сега вид на форума. Ако в следствие на прочени по  раздели и теми
(които и сега съществуват) се наложи да се оптимизират,
 да се придържаме максимално към сега съществеващия ред (моделизъм, техники и технологии, ревюта,
представяния, клубове, продажби и т.н) най-малкото че сме им „свикнали“ и знаем горе/долу кое къде е.

8.   По въпроса за интелектуална собственост и авторско право – всеки публикува на своя отговорност и по свое решение.
 Както и всеки който се възползва от това е предупреден, че за това пък той си поема съответните рискове и т.н.
 Тоест автора споделя опит, а ако възникнат повреди и т.н. този който е позвал труда на авотар си носи сам отговорността.
 Всички четем  „по-добрите“ сайтове и знаем за това условие от там. Колкото за кражби на авторство
и интелектуална собственост – авторите на постовете са отдавна наясно за това и също си
публикуват материалите (което все пак е по-добре от тема „вижте какво си купих вчера – нов модел и дадох толкоз кинти).
 Който смята че ще му се открадне труда, да публикува само това което прецени че иска, а при възникнали уточняваще въпроси,
 може при желание или в темата или на ЛС да дава отговори.
Тоест всеки автор сам контролира „собствеността“ си и се разпорежда както иска с нея.
 Така не  само той ще знае на кой е дал по-подробна и важна за него "собственост“ но и ние ще можем да сме коректни към него.
 Само трябва да се позоваваме, че това го знаем от еди кой и от еди къде си (ето още една скрита реклама на форума).
 За снимките Красен и Сашо отдавна са го обяснили, а за чертежи и т.н. всеки си решава сам какво публикува.
Знаети ли от колко сайта съм свалил чертежи, но с ниска резолючия без допълнителен труд от мен
не стават нито за „кражба“ нито за нищо друго освен за информация. А ако си направиш труда да
го пречертаеш в по-голяма резолюция то това вече си е твое дело, по данни и мотиви намерени в мрежата .
Когато някой потребител (говоря за по-добрите форуми) иска чертеж, снимка , схема и т.н. в по-голям формат,
 резолюция която го задоволява или дори файлове на платки( графични оригинали) той се обръща на ЛС към
собственика им и се разбират по взаимно споразумение. В много редки случаи, се оказва че се иска пари от потребител.
 Така и вълкът сит - автора се е опазил от издатели, търговци и плагиати и тем подобни, а ангето цяло  - потребителите от мрежата
 с чисти намерение имат все пак достъп до инфо и т.н. за лична употреба. То иначе злоупотреби винаги е имало и ще има,
 ама това е някакво решение все пак, което е показало че работи в мрежата.

9.   По въпроса за междуличностите отношения
тук във форума има два много лесни и бързи начина, за туширането им (поне тук в мрежата) .

a)   Направата (подобно на други форуми) на система за оценка – брой доволни/недоволни от този пост
(само един бутон се натиска под поста или под никнейма на автора) и се вижда черно на бяло приноса и рейтинга му тук.
 Впрочем така се елиминират доста повече проблеми като се почне от личностни нападки
 и се стигне до трупане на „активност“ в брой постове с липса съдържание.
 Софтуерно да се произнесат специалистите, мисля че е възможно.
 Например нулираме сега броя постове (оооо...ужас...ще ми изтрият 745х поста тук... :swoon: :sarcastic:)
 и новото брояче го връзваме към това бутонче ("благодаря").
Така и атмосферата във форума ще е настроена "положително" а не отрицателно!!! :yes: ;)
Бутон  „поста в кошчето“ го има в някой форуми, но не смятам, че това е необходимо при нас.
 А ако все пак някой продължава да „трупа“ постове но няма оценка за тях, и сам не се откаже
, има си и модератори  все пак(може и допълнение на правилата да се направи - драскат
пет "празни" поста, ние ги виждаме за какво и при шести такъв - разговори и мерки с/към "неразбралия"),
 пък ако някой се подразни от „празен“ пост – ми то бутона „информирай модератор“
(не че сега го поглежда екипа) си го имаме все още.
Впрочем 4новопристигналите" освен след три рювюта  ит.н. (виж по-горе) да получават достъп до целия форум за публикуване след... :scratch_ones_head:
например 50/100 бутона в "рейтинга" им от бутон "благодаря" също може да е от полза.

b)   Направата на различни по теми приятелски състезания (конкурси) или групови изработки
след предварително предлагане и обсъждане на темата за нея със определн срок (три месеца обикновенно)
 подобно на  стендовиците – там термина е Групбилд,  на модели, модули, макети, статии,
фотографии и квото се сетите, дето все „си ги мерим“. Наградата преди всичко морална – анкета
след приключване с „фаворит“ на публиката, енергия вложена в съзидателна посока
(щото мерене на пишки само води до напражение в някой части на тялото при някои)
и всичко положително за което се сетите. Онзи ден стана въпрос за моделните класове,
 които също спомагат такива „състезание“ и разработки за групови цели (фотоеца е едва началото в общите дела).
 Сигурен съм, че ме разбирате и може и да ме допълните по въпроса.
Дето се казва – сега ще видим „кой по-по-наЙ“ но само в приятелска атмосфера и т.н.
Пък други награди – на форумната администрация, на търговец и т.н. също не се изключват.

Други неща със сигурност ще изскочат още за предлагане, но да спра до тук. Това което предлагам може да се направи (
софтуера го позволява струва ми се) – щом има заключени клубни теми, то няма проблем по същия начин да се заключат
 разделите за новопристигнали и ...останалите. Същото се отнася  и за четенито и писането. Да не забравяме,
че все пак сайта има и „глава“ където се надявам отново и по-често да се „изваждат“ от форума ревюта,
представяния и т.н. статии, че то там последното е всъщност съобщението за изложбата в ПЖИ-то на стендовиците.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Да знам, че в началото това ще е доста труд (никога не съм подценявал труда на Владо, Лъчо, Павката и останалите хора от екипа)
 но ще е за кратко – докато се оптимизират нещата. Така и екипа ще „влезне отново в час“ и ще се „сродят“ още повече.
После ще е по-лесно и едва ли ще отнема повече от час и половина на „дежурство“. Знам го със сигерност – дори когато бях за банани
, включително и през телефон, не ми е отнемало  повече от час да прочета всички новопубликувани постове в сайта и форума.
Когато се прави редовно не са пък чак толкоз много! Чета форума винаги от „кора до кора“
 и може би за това знам кое къде е  (не че не съм направил тема –„това не мога да го намеря – въпрос/отговор- без коветари“)
и съм доста информиран.  Говоря за нашия форум, а не за ресурсите в мрежата – там обикновенно ми трябва повече време,
 но е въпрос на желание, IP-адрес, скорост и ...някои други екстри на техниката, която не е предмет на разговор в момента.

Та така, мили хора. Това е моето предложение, като съм готов за пояснение и коментари.
 А и винаги съм отворен за промени, разисквания и т.н.  нищо,  че някои имат грешни
представи създадени за мен от „коректни“  съфорумци ... но и това е ...друга бира.
В заключение сам още кажа че всичко е възможно, включително и стриктно спазване на правилата,
 стига да има желание и воля да се направи.
« Последна редакция: 23 Април 2012, 09:03:36 от pach »

LOKY

• Гост
« Отговор #118 -: 21 Април 2012, 14:18:26 »
Раздел начинаещи и новопристигнали ????!!! Супер! Има ли възрастова граница или просто всички "стари кучета хобисти" да се знаят кои са, и кои са новите/начинаещите във форума независимо дали са на 15 или 50?
И явно всичките нови форумисти или тези ,които всеки ден преглеждат темите и попиват информацията,която им е нужна,но се въздържат от каквито и да било коментари,защото ще се предполага,че ще задават тъпи въпроси и ще занимават с глупости другите така да се каже по-напреднали ?!!! Еватала от тук трябва да се почне за подобряването на форума !

Не участвам особенно да не кажа хич във всякаквите коментари,забележки,предложения,критики и мнения във форума и то си има причина за това,достатъчно ми е да гледам сеира на мъже играещи си на сапунена опера,което доста демотивира да напишеш нещо или да покажеш нещо,което си направил защото вече си мислиш как "старите кучета" ще ти кажат  - абе тва не е така както трябва да е - или всякакви други коментари присъщи за 16 годишна ученичка.Та след като вече не знам колко време чета всякакви теми и мнения ден след ден все повече се убеждавам,че така наречените "стари кучета хобисти" си имат свои виждания за нещата и свои стереотипи за направата на макет,които се стремят на всяка цена да покажат на новите... виж ти... начинаещите,че това,което те правят не е така и не трябва да е така.

Та толкова хора търсят проблем във форума, а той си е наред,работи си идеално.Проблема не е форума,проблема е в това,че някои хора не зачитат труда на други и ги засипват с аргументи и забележки,а трети вместо да са съпричастни към хобито си казват "Е.ал съм ги тия кво да им показвам кво имам и кво съм постигнал като те са коне с капаци знаят си само тяхното и не искат да чуят други мнение" Е това е кофтито защото се получава .... ние можещите водени от незнаещите,вършим невъзможното за благото на неблагодарните... /знаете си го нататъка.Жалкото е ,че даже и тези,които знаят и могат спряха да пишат и да публикуват просто,защото се отвратиха от тия дет си мислят могат и знаят,а само лаят. Язък. 

И аз имам какво да покажа и с какво да съм съпричастен към форума и хобито,но точно заради тези хора досега не съм показал какво имам и какво съм направил и докато ги има във форума няма и да покажа,вече си взех поука от такива "разбирачи хобисти" още преди да се регистрирам тук и мисля просто тихо и кротко да седя и да им гледам сеира.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #119 -: 21 Април 2012, 15:35:32 »
Това сега също е сапунена опера приятелю.
При това типична за определена възрастова граница. Гледаш отстрани, обаче не се посвени да "учиш"  хората на "ум и разум"!
Радвам се че расте млада, самоуверена и достойна смяна на дъртаците в хобито!!!
Дай да видим твойте конструктивни предложения!?

Като не показваш направеното от теб и не пишеш и сега, как би ти попречила промяната на някои форми във форума?

Пък за да покажеш  и напишеш нещо ако решиш някога, също  е предвидено да можеш нали?
Все пак как да разберем, че се превръщаш в ..."старо куче". И наистина си прочел и направил нещо.

Правилно си разбрал - няма възрастова граница, а има опит (показан), уважение (заслужено) и съпричасност към хобито (доказано и развито).

За това е "новопристигнали". Нима ще ти хареса четейки форума, след година да откриеш,
 че четеш как всеки новопристигнал има проблем с нещо си, за което е изписано още десетина
 теми във форума ама ти си четеш в новата тема, но по стария до болка известен вече въпрос?

Трябва да научим наизуст ли всичко? Ами когато го направим и в единадесета тема ли ще трябва да отговаряме,
да не би да обидим новопристигналия? От друга страна когато сме видяли, че човека иска, знае , чете, може (никой не се родил научен) и все
пак задава въпрос, няма никой да му откаже отговор. Ако те е срам да попиташ по-опитните от теб, то за това си има и ЛС и други начини.
Защо трябва всички да се борим с твойте проблеми, които за нас са били същите но преди време, а ти не си прочел сподоленото от нас?

Ако си забелязал, на никой тук от малките (но това е само пример, а не възрастово ограничение) не сме отказали отговор,
но когато и въпроса е смислен,  и коректно зададен и т.н.  как би отговорил на премер въпрос - констатация като:

" - Очаквам предложения за ситуиране на сградния фонд в населено място което искам да построя на макета си?"
Аз направо първо бих искал някакви по-конкретни данни като площ, мащаб, желания и възможности и все доуточняващи въпроси,
но това при условие ако отговоря на тъкав въпрос, щото може би бих пратил питащия на улицата и да се огледа внимателно кое къде е ситуирано?

Ама да седна да му чертая план-схема на селото, и после като не му хареса да ме ругае, няма да стане!!!
И не защото ще ме ругае, че не му е харесало, ами че аз ще си загубя времето за нещо,
което той сам може да го направи, но по непонятни (за мен) причини не желае!!!

Изобщо не става въпрос за възрастови ограничения, защото както и сам си се уверил, тук често са налага да бършем "лигите",
не без помоща и на модераторите на хора които уж са голями, опитни, знаещи и можещи!

Толкова по повдигнатия въпрос от съфорумеца LOKY. Както виждаш направих си труда да те "изслушам" и да дам разяснения.
Нима те заболя нещо!?  :pardon:

В заключение ще кажа, че ако искаме този форум да върви напред, май не трябва да тъпчем на едно място.

ПП. В тази връзка искам да кажа на Адри, че нито възможностите, нито темите, нито техниките и нито технологиите са се изчерпали
в този форум, защото всъщност ние нищо не сме почвали  още (като в белите страни) и постоянно четем "навън".
Ако беше противното (твоето мнение) никой нямаше да се вълнува за този форум, а щеше да "ходи" там където все още е интересно.
Тук (ако стане нещо) тепърва предстои да се случватг доста интересни неща, било то статии, модели, техники и т.н.
Това не е колекция и да изчерпиш асортимента. Това е хоби което пресъздава в миниатюрен свят истинския навън.
Противно на скептиците, аз смятам че и външния (голям) свят и моделния такъв (в този форум като частен случай)
ще се развива и за напред. Въобще не мога да разбера как брат Адри, можа да си помисли че сме се изчерпали тук!?!? :hi: :haha: :good:
« Последна редакция: 21 Април 2012, 15:41:32 от pach »