Здравейте,видях,че форума няма тема за впечатленията Ви,когато пътувате с влак.Във форумите Лок-форума и Български железници има теми Впечатления от пътувания,но нека нашата да има друго име.

И така,мисля да започна аз.
Днес,25.05.2012 имах шанса да разгледам София,признавам си............за първи път....

.Исках да отидем с Диана Експрес.Купихме си билети и по говорителите съобщиха,че влакът се движи с 5 минути закъснение.Веднага се сетих,че е заради гадното,новопоставено намаление около Скутаре,заради което съм забелязъл,че влаковете идващи от посока Бургас почти никога не пристигат навреме.И изведнъж съобщиха,че влака се движи навреме.Евала на тая машина дето го теглеше,не я видях,но Евала.Дойде и международния Истанбул-Белград в състав от......един турски спален вагон и едно Ех-Db за вътрешно съобщение...И така Диана се зададе в далечината в състав от една първокласна 63-та,едно второкласно Екс Дб,три модернизирани второкласни 44-ки и един второкласен серия 74 накрая.Ние се оказахме в първия вагон първа класа,която днес се броеше за втора.След Стамболийски срещнахме Слънчевия бряг и успях нагледно да го видя.Теглеше го серия 46.Беше от пет-шест второкласни 97-ци,една първокласна 97-ца и един син бюфет.До Огняново скоростта беше доста голяма(мале как бясно минаваше през стрелките

),но след него,чак до Белово имаше много гадно намаление.Спряхме на Костенец,слязоха и се качиха доста хора и потеглихме.Влака започна да се мъчи с изкачването,но все пак го биваше за бърз.На Подуяне не слезе почти никой,не знам защо Дианата спира там,но тя си знае

.На гара София видях семафора и мини ретро композицията с парен локомотив.Веднага си запазихме места за атракционния за Банкя.Разходихме се запознах се със София и с трамваите,и в 15.10 хванахме влака за Банкя.Заради почивния ден вагоните бяха почти празни,а в нашия нямаше никой.Машината 01.23 си е доста бърза и добре тегли.На връщане пак бяхме с Дианата,този път беше в малко по-мизерен състав...второкласна 74-ка,една първокласна 63-ка,една модернизирана второкласна 44-ка и едно второкласно Екс-Дб.Теглеше я 45 198 и беше още по-бърза,и мисля,че се движеше поне със над 100 км/ч.Този път имаше интензивен пътникопоток на всички гари,но след Пловдив влака остана почти празен.Не знам само защо хората мразят толкова тези Екс-Дб.Аз лично много си ги харесвам.Днес беше само запознаването ми със София,другия път на на БДЖ Отворените врати,живот и здраве,идвам да се запознаем.Доволен съм много от разходката и се чудя защо всички викат,че нашето не било експрес и било много бавно........Повече никой не може да ме убеди,поне за Дианата,че не била експрес.

П.П.
На връщане някъде към Пазарджик видяхме товарен влак теглен от немодернизирана 46-ца,някакъв друг локомотив(44 или 45) в състав от....два празни вагона,един,мисля че,зърновоз и една платформа.