Мен най-вече ме интересува спирачката, защото на общите схеми на 46 не се виждаше достатъчно детайлно. Говорих с познат немец, който работи в железопътен музей там – локомотивите от немската серия 01, започвайки от прототипите, оригинално са произведени с талига, подобна на тази на 46-а серия, сиреч с два двойнодействащи спирачни цилиндъра, разположени външно на рамата на талигата. Това се е водело стандартен DRG дизайн, приет в началото на стандартизацията. Човекът не можа да каже колко точно от оригиналната серия 01 (001 до 101) са произведени с такава спирачка и талига, но според него това са само ранните бройки в периода 1925–1928 г.
Прати ми тези снимки – тук ясно се вижда, че спирачната конфигурация е с външен цилиндър:

Талигите на немската 01/02 серия и БДЖ 46-та серия, макар и много подобни, все пак не са идентични, което исках да покажа. При търсене на голяма достоверност с оригинала, използването на грешна или непълна информация може да доведе до съответните неточности, които се опитвам да помогна да бъдат спестени.
Това, което се вижда на твоите скици, са осъвременените талиги. Започвайки от номер 01 102 (1934 г.), локомотивите от серията вече се произвеждат с усилени спирачки и уголемени колела до 1000 мм, което увеличава допустимата скорост до 130 км/ч. Тук се появява (долната) талига от твоите схеми. Локомотивите, които вече съществуват с 850 мм колела и/или тези със старата талига (001–101), запазват размера на колелата, но талигата е преработена към новия стандарт с един цилиндър, вътрешно разположен. Предполагам това показва и горната скица от твоята публикация. Същите модифицирани талиги са поставени и на 62-ра серия – предполагам и на всичко, което е използвало стария стандарт.
Като се има предвид, че оригиналната спирачка при нас е премахната, а следващата доставка 46-ци директно идват без спирачка на задната талига, мисля, че това показва, че не е била особено ефективна в първоначалния си вид. Но това вече няма значение – трябваше ми вярна спрямо оригинала референция и я открих. Няма и такова значение върху колко точно единици от немската серия 01 и 02 е стояла, защото за това, за което ни трябва в случая, върши прекрасна работа. Ето схемата, наложена директно върху схемата на 46 – както се вижда, пасва абсолютно идеално и има много повече детайл от това, с което работих досега.

Но ето – разговорът тук ме накара да търся източници, за да разбера аджеба тая талига на Шрьодингер как е хем едната, хем другата, така че си абсолютно успешен в това да предотвратиш появата на неточности. Ето, mitko0888 каза, че кутията на предната талига не е баш правоъгълна, въпреки че на мен ми изглеждаше така на всички схеми и редовни снимки, и това ме накара да се завра под локомотива и да я снимам – ми не е изцяло правоъгълна, нито пък изцяло затворена.
И да, нека не обсъждаме тракционните възможности на локомотивите тук. Това, което обаче най-много ме боли, е, че не успявам да открия адекватна, достатъчно детайлна информация на български език. Директен пример: в книгите на инж. Д. Деянов „Тракция в Българските железници 1866–1946“, „Локомотивите на БДЖ“, „Локомотивното стопанство на БДЖ 1947–1990“ и „Тракционният подвижен състав на българските държавни железници“, том I, никъде не видях да се споменава, че локомотивите идват с допълнителна вакуумна влакова спирачка тип „Hardy“, освен въздушната тип „Knorr“ – това го пише както в „Organ für die Fortschritte des Eisenbahnwesens“, така и в „Die Lokomotive“ от септември 1931 г.
Каква е съдбата на тази спирачка, какво е било оборудването и (тъй като вакуумните спирачки обикновено имат нужда от, простете – не знам точната дума на български – ejector-и за постигане на вакуум) никой не казва. Всъщност никъде не се споменава и премахването на спирачката от талигата – по снимки изглежда, че това става някъде към 50-те години, но как и защо – историята мълчи. Та това е.