Да кажа и мойто мнение. Това дето Пламен го е написал в горният пост до скоро и аз бях съгласен с него, но като видях колко много се различават мненията може би най-демократично ще е да има 2-3 клуба и всеки да си избира къде да членува.
Ако е идеята за един клуб, след като има вече регистриран един защо се прави втори тогава?
Павка , точно това казвам - клубовете се правят много и ще има и още , но не защото трябва да
единоборстват един срещу друг!!!
Причините Зазо ги е показал от части...
Колкото до това - кой е бил първи , кой втори и т.н. това може да се каже от хората които дори не знаят за съществуването на първите два клуба още от миналият век ...Това да се наречеш "първи клуб" смятам , че отдавна не е целта на обединението сред хобистите.Защото никога не е било целта на занятието - първият клуб е създаден още през далечната 1978 г. И какво от това?
...
Какво правим до тук - сбор от непримирими позиции, които водят до едно - безкрайно празнословие без никакъв реултат, отрицателни нагласи, разочарование и отдръпване на много хора от процесите на мечтаното обединение. Еми очевадно този подход не работи!
Напротив , знам поне 10-15 човека с които отдавна (ама много отдавна - виж старите теми) сме на едно и също мнение, но забавянето дойде от там, че се опитахме именно да станем "приятни" на всеки един който нещо не му харесваше в нашите виждания.
А интересуваме ли се от това какво искат хората всъщност? Ми май не! Грижа ни е дали ще сме първи, дали ще сме единствени, да не ни се засегне честолюбието, инициативата, участието, приноса. Какъв е резултатът от тези наши напъни? Никакъв! Че какъв да е друг, след като само се караме!
Ние се поинтересувахме, някой ни го казаха , други се отдръпнаха а трети започнаха всячески да пречат, да създават сплетни и интриги , та резултата ни е такъв...
Докато първите и вторите напълно ги разбирам - да това не е техният клуб - о`кей - няма нищо лошо в разликите ...
Но виж третите ...ами тях никога няма да ги разбера - "поръчка" ли изпълняваха , от злоба ли пречеха ? Или едната завист ги задвижи?
Така или иначе те отпадат по един, или друг начин и то не от клуба,
а от самият живот ...
На лъжата краката са къси и интригите рано или късно излизат на яве...
Тогава нека измислим нещо друго! Лично мое мнение е, че изходът е в свободата да избираш! Не клубът ще избира своите членове, а отделният член ще избира в кой клуб ще участва. Направи така, че утре аз да стана член именно на клуба, в който ти си член или учредител, а не на друг клуб.
А защо трябва да "направя така"?
Никого не съм му извивал ръцете , именно защото съм за свободата на избора ...нима някой ще влезне насила в каквато и да е организация , в случая клуб ???
Без желание се влиза само на едно място...
Никого никога не съм карал на сила...няма и да го сторя.
Колкото до това дали клуба ще избира своите членове , позволявам си да те поправя - изборът е взаимен - и човека ще си избере клуб , но и клубът също трябва да реши дали иска този човек.Точно в това се заключава свободата на избора -
всеки е свободен да реши какво иска и е свободен именно в това си решение Убеди ме, че точно "твоят" клуб заслужава моето участие в него, но без да извиваш ръце, без да се държиш непочтено плюейки по другите организации с подобна дейност. И ще спечелиш с държанието си не само мен, но и моите приятели, приятелите на моите приятели и т.н. А тогава пък ще се види кой клуб държи за своите членове и иска да се развива, кой ще оцелее и кой не. И може би ще се окаже, че въпреки сегашното привидно разделение, разединението е пътят към обединението.
Аз "мой" клуб нямам , но дори и да имах , пак казвам той не би, бил създаден за да се съревновава , за брой "привлечени" членове , нито за име, нито за място под слънцето...
От тази гледна точка , един клуб не се занимава със "убеждаване" от типа елате при нас , щото "другите" са по- лошите и т.н.
Не това са целите на клуб в нашето хоби - поне аз не го смятам така.
Колкото до "плюене" по сродни организаций, съжалявам , че въобще влезнах в този дебат тук, но не съм аз този който го прави...тя в момента сродната организация е една и ако съм смятал да я оплювам или възпирам по какъвто и да е начин , нямаше да бъда сред малцината научили за нея още преди да е започнала да се осъществява, нито щях така искрено да се радвам , когато видях , документите за излезналата регистрация , нито да си позволя да представя нейният председател на вас и в частност Иво!
Винаги съм бил абсолютно добронамерен спрямо тях, и винаги съм бил честен във взаимоотношенията си с хората от това сдружение.
За съжаление дори и в този ред някой се подадоха на клюките и интригите, дадоха ухо на глупостите говорени тук и там, и започнаха да се чудят какво да правят...
А пък това говори само за себе си и не става въпрос за тепих , че да се боря за когото и да е било.
... И няма да участвам в никой клуб насила, защото никой не може да ме накара да участвам въпреки волята ми в каквото и да е и в тоя смисъл клубът трябва да се бори за мен, а не аз за него.
За бога Владо - кой те е карал на сила да влизаш в която и да е организация?
Времето на тези организации отдавна свърши!
----------------------------------------------------------------------
А за останалото само ще кажа - мина времето на кухите декларации - една година (че и повече мина както каза Шатси) и резултата е отново този...
Идва време на действие...
Това е като при отборите ...или влизаш в ритъм и кондиция , или отбора продържава ,
а ти очакваш следващият момент за "Назрял ли е момента за клуб?"
Рано или късно всеки ще открие клуба които иска - в това съм сигурен!
----------------------------------------------------------------------
...
Аз имам няколко конкретни предложения:
1. Макет в мащаб НО, понеже е най-разпространен и има най-голямо предлагане.
2. Клубна колекция в администрация БДЖ (вече закупихме първият локомотив BR52 Roco, който ще бъде преправен на серия 15 БДЖ)
3. Епоха 1960-1970 година-така ще има и ТРИТЕ видове тракции-парна, дизелова и електрическа (което предполага всеки модел от клубната колекция да бъде пребоядисван и надписван по БДЖ)
4. Модулите за клубния макет да бъдат изработвани не както досега, всеки модул от един човек, а да има специализация- един изработва челата за всички модули, друг полага релсите на всички модули, трети озеленява всички модули, и т.н.
Ясене , запомни си предложението , ще потрябва...