Ние просто се опитваме да не откриваме топлата вода.
В моделизма ни (особено напоследък) вече почти никой не го задоволява прословутото "шляпане" на стрелките. В болшинството от случайте, ползват обикновенно или серво машинки или кондензаторни вериги (които забавят реагирането на стрелките след подадената команда) за да получат максимално близко време на превключване както е при истинските стрелки. И наистина е много по-реално, особено ако си видял как се превключват по инфраструктурата (дори в нашата страна).
Много често вече за такова "бааааааавно" (времето за което изговаряш тази дума на глас
) превключване се ползват задвижки от т.н. "проводник с памет". Той има определена дължина която се променя "по памет" след като се приложи управляващото напрежение върху него. Тази промяна става сравнително бавно и моделната стрелка не шляпа.
По евтиният вариант на такова задвижване и употребата на съпротивителен проводник (реотан) с известен коефициент на топлинно разширение. Тоест при подаване на номинален ток през него , той се загрява и променя своята дължина. Много френски моделисти точно така си правят реално задвижване на моделните стрелки.
На мен нещо обаче "не ми пасва " защото в такъв момент на задвижване , тока достига почти до 1А (за НО), и макар да е за кратко време , това е твърде много ако имаш повече от 5/6 стреки на макета си. При това въобще не ми харесва да имам едни своеобразни "реотани" в подмакетното пространство. Обикновенно такова задвижване се прави на малки макети (с 5/6 стрелки) които обаче са малки шедьоври , нещо като много реални и действащи диорами.
А колкото до моделно време - да има такова , но то не се отнася за всичко. Нали автоматичните съобщения на гаровата информация не ги пускате като на забавени обороти (който е имал магнетофон, касетофон или грамофон най-добре схваща за какво става въпрос) а говора на "информаторката" си е разбираем и в реално време. Моделното време е валидно само за движението на влакове, по разсписание било то на макет или на модулни срещи. Дори се правят специални "моделистки" часовници които броят времето четири пъти по-бързо от нормалното време и се окачват на видно място при модулните срещи. Тоест при тях един реален час е "само" петнадесет минути. Но пък са перфектни за "игра по разсписание" в група.
Има такива и софтуерни часовници които (логично) се индицират на компютърни екрани, а и много от програмите за управление на макети също имат такива вградени за показване на "моделното време".
Ако някой се интересува от часовник , ще си намеря "сламките" за сваляне на програмката му.
Та така... Наистина реализма се гони като висок критерий в моделизма, защото иначе си е обикновенна играчка за подрастващи.
ПП.Впрочем от една седмица се "заиграх" с Конрадските задвижки и нещо
...щракат като електромагнити. Който си е ползвал такива да обясни , така ли трябва да е?