Ето ме и мен, вече окъпан, с рани по ръцете от изгорено, протрито и пак изгорено, с набито в кожата черно. Но не се оплаквам - ако исках чисти и меки ръце щях да зяпам отстрана и да намирам кусури.
Пътуването в частта му, обслужена от тройката (ГО-ВТн-ГО-Р-РР-К-Ва), мина добре, макар и с много зор. Машината идеална, но кюмюрът боклук. Пепел, почти няма бучки. Мяташ като луд, но не прави огън, а половината лопата тягата я увлича и направо през тръбите в димната камера. Другата половина пада където си иска, а не където я насочваш с лопатата. Вместо да гори буйно образува стопилка, която затлачва скарата, спира достъпа на въздух и са превръща в шлак, корав като бетонна плоча. С туй и пернишка печка не можеш запали, какво остава да правиш 16 атм пара и да караш влак! До Русе с много борба и разравяне с греблото в движение закарахме влака навреме. Там като отворихме баджата са хванахме за главата - слоят мусур (неизгорял въглищен прах и дребни частици) беше дебел 50 см!!!! При таз огромна баджа туй е към 3 тона. Кажи-ричи половината, което сме измятали, е отишло на вятъра. Без да го изгребвам докрай сигурно съм изхвърлил 40 пълни робички. Ще кача снимки на камарата да видите, на т.нар. въглища в тендера също. От Русе тръгвайки с изтръскан и изчистен огън, още на втория баир пещта са задръсти и на Вятово, само 39 км от Русе, трябваше пак да разбиваме шлак и да тръскаме огън. На Самуил още веднъж, плюс прериване на целия тендер, защото ако нормалните въглища от друсането са свличат сами към площадката, тоз пепеляк са уплътнява като мокър пясък. Направихме голямо закъснение, но все пак с неимоверни усилия докарахме влака до Варна в 22:00 вместо на 19:38ч. Всъщност след Смл спирахме за срещи почти на всяка гара защото инак объркваме цялото движение. Но тъй по-добре защото имахме възможност да пооправяме огъня. На Ва са олюлявахме като пияни. Туристите разбраха проблема и оцениха изключително високо невъзможното, което направихме за тях. Непрекъснато сипеха и суперлативи за машината - освен че е уникална, колко хубаво сме я нагласили. Даже ми стана неудобно от сравненията, които правеха с други машини и които не искам да споменавам.
Туй е накратко. Повече обаче с такъв боклук машините НЯМА да направят и един метър!
Ще кача снимки като ги изтегля от апарата.