Автор Тема: България!  (Прочетена 930024 пъти)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1339
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: България!
« Отговор #1350 -: 02 Декември 2015, 08:23:58 »
Ретро трамвай ще е новата атракция на София
80-годишна мотриса ще е туристически информационен център в столицата

18:18 01.12.2015

Siemens България представи ретро трамвай "MAN - Siemens", който ще радва посетителите на столицата от пролетта на 2016 г.
 Трамваят е реставриран изцяло с финансовата подкрепа на компанията. Днес той бе представен от кмета на София Йорданка
Фандъкова на площад „Възраждане“. Новият ретро трамвай ще бъде петият туристически информационен център в столицата.
Всеки гост на столицата ще може да разгледа транспортната реликва и да научи повече за културните забележителности.

Общината все още търси най-подходящото място, на което да постави мотрисата. Най-вероятно „колата”, както са я наричали
навремето, ще бъде на пешеходната зона на булевард "Витоша". Йорданка Фандъкова обяви, че догодина напролет трамваят
 ще приеме първите си посетители, предаде репортер на Economic.bg.

Идеята на възстановяването и експонирането му в пешеходната част на бул. "Витоша" е на сдружение Градски транспорт.

„След жълтите павета, трамваят е най-сериозният символ на София. Той ще бъде и голяма туристическа атракция за гостите
 на столицата”, заяви още Йорданка Фандъкова.

Мотрисата е внесена от Германия през 1935 година. Реставрацията е направена в „Столичен електротранспорт”.
Машината тежи 12 тона, разполага с 14 седалки и 92 места за правостоящи. Максималната скорост, която може
да достигне е 40 км/ч. Подобни трамваи са били използвани в столицата до средата на 70-те години на миналия век.

През 1935 г. в София са доставени 12 мотриси "MAN - Siemens" и 12 ремаркета "Uerdingen". Трамвайните мотриси са с изцяло
 стоманена конструкция и обособена талига. Тяговото им оборудване се състои от по два електродвигателя с мощност 45 KW.
 Тези мотриси са работили с ремаркета "Uerdingen" по най-тежките маршрути. Пневматичната им спирачка е влакова, система
 "Knorr".

Новата атракция на София бе представена днес, но официално трамваят ще бъде поставен на пешеходната улица "Витошка"
 през пролетта. Siemеns България решиха да вдъхнат нов живот на нещо старо. Ретро трамваят,
който традиционно тръгва днес, с включването на светлините на елхата в столицата, също е марка Siemens.

Кметът на столицата коментира още, че броят на туристите в София от началото на годината се е увеличил с около 10 на сто.
 В момента тече процедура за закупуване на 5 нови трамвая, в средата на следващата година ще пристигнат и първите 4
 реновирани швейцарски трамваи.

цитирано от http://www.economic.bg/bg/news/5/retro-tramvaj-shte-e-novata-atraktsiya-na-vitoshka-snimki.html

Реставриран ретро трамвай ще е новата градска атракция на София

Мотрисата ще бъде културно-информационен център
Ретро трамвай ще украси пл. „Възраждане” до Коледа

Реставриран ретро трамвай ще е новата градска атракция на София, която ще украси площад „Възраждане” до Коледа.
Мотрисата, която е марка „Сименс”, е произведена преди век и досега беше музеен експонат, съхраняван от общинското
 дружество „Столичен електротранспорт”.
Ретро мотрисата ще бъде паркирана в градинката в близост до кръстовището на булевардите „Александър Стамболийски”
 и „Христо Ботев”. В нея ще бъде разположен културно-информационен център, който ще предлага на столичани и
гостите на града богата информация за София, съобщи за „Новинар” зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Идеята е мотрисата да остане на площада поне до пролетта. След това ще бъде преместена за постоянно на ново място,
което още не е избрано, уточни Чобанов.
Кметството се е отказало от първоначалните си планове ретро трамваят да бъде една от забележителностите на
пешеходната зона на „Витошка” и да бъде поставен пред ритуалната зала „Триадица” в отсечката между „Солунска”
 и „Алабин”.
Според проекта до ретро трамвая трябваше да бъде издигнат и вторият фонтан на булеварда,
който да е сюжетно свързан с ритуалната зала. За него главният архитект Петър Диков обеща да
обяви до края на годината конкурс за визията му.
Очакванията сега са, че това ще стори най-рано през пролетта наследникът му, тъй като Диков обяви,
че до 9 февруари, когато ще се оттегли от поста си, ще движи единствено проекти, които се финансират с европари.

Все още остава неясна и съдбата и на първия шадраван в отсечката от „Неофит Рилски" до „Солунска".
Анкета в интернет през миналата пролет показа, че много от хората не го искат.
Тогава главният архитект каза, че е склонен да се съобрази с желанията на столичани,
но не уточни срок за премахването му.
„Новинар” научи, че общината отлага за другото лято и дългоочакваното начало на строителството
на естакадата на „България” и "Гешов". Причината е проточили се съдебни процедури,
 свързани с отчуждаването на два магазина в подлеза на кръстовището. Все още обектът няма издадено
 и разрешително за строеж, изтъкна зам.-кметът Любомир Христов.

в-к "Новинар"
26.11.2015 г., стр. 3

http://www.elektrotransportsf.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=31&Itemid=56&lang=bg

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #1351 -: 13 Декември 2015, 13:23:00 »

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #1352 -: 15 Декември 2015, 08:18:10 »
Един чудесен сайт посветен на най-добрият(за сега) кмет на София - инж.Иван Иванов:
http://ingivanivanov-mayorofsofia.blogspot.bg/p/3-4639-0.html
клипа в началото на тази страница е многопоказателен за "благодарността" на комунистите...
Има кадри както от документални, така и от игрални филми.

Въобще целият сайт е интересен за четене.

Приятни минути!

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #1353 -: 17 Декември 2015, 08:08:07 »
Eто и останалите снимки обещани вчера, от удвояването на железопътното трасе през Искърския пролом в годините 1950-1959:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

Очаквам и тук като в другата тема да разпознаете и назовете имената на съоръженията и местностите!?

« Последна редакция: 17 Декември 2015, 11:52:49 от pach »

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #1354 -: 28 Декември 2015, 09:04:16 »
Не само хамериканците могат да местят готови сгради.
Това е снимано в Русе през шестдесетте години.

Локомотива е известен също.
 ;D ;D ;D

TANO

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 796
  • Рейтинг: 601
« Отговор #1355 -: 28 Декември 2015, 15:33:26 »
Е па тва го мо,еме и ние

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #1356 -: 30 Декември 2015, 13:09:44 »

Eдин багер от родното ни производство - в Червен бряг през петдесетте години на 20в.

Хотел Балкан също през тези години (София)

TheJackal

• КЖМ - България
  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 1710
  • Рейтинг: 159
  • ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR
« Отговор #1357 -: 30 Декември 2015, 13:27:03 »
Интересни снимки от теснолинейката. Съдейки по актуалните портрети и лозунгите -годината е 1949-1953. Спирка Пашово и някакъв кантон. Снимките са публикувани във фейсбук от Пламен Златарев, взети от Държавен архив:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #1358 -: 20 Януари 2016, 15:42:51 »

София, панорамна фотография от Орлов мост в края на 50-те години на ХХ век

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #1359 -: 20 Януари 2016, 16:00:09 »
Ето какво се публикува на страницата на националното радио следобед...

Българско национално Радио

&bgflag &bgflag &bgflag

Баща и дъщеря заедно в рок група "Веси"
публикувано на 20.01.16 в 15:15 / 24 преглеждания Автор: Светлана Стоенелова

Снимка: Асен Кралев
playmutemax volume
00:00 / 20:31
Фрагменти от ''Свободна БГ зона, зона за българска музика''

Тя се казва Веселина, да, точно както се пее в онази песен на Щурците:
"Веселина, Веселина,
моя весела душа."

Именно веселата песен вдъхновява родителите на Веселина Герасимова при избора на име за своето момиче.
И така, орисана още от раждането си, тя е истинско очарование. Дарена с излъчване и глас, Веси е певица,
свири на китара, бас, пиано. Учи в Софийския университет и много пътува. Последното ѝ турне е в Мароко,
 а само ден след като се връща от него, продължава с участията си в България.

Стигаме и до най-интересната част– Веселина създава група "Веси" заедно със своя баща Ясен Герасимов.
Така баща и дъщеря работят и се забавляват заедно. Само си представете, колко атрактивни са те за публиката...

Музиката е част от живота им. Веси израства сред музиканти, близо до баща си Ясен Герасимов,
който пък е професионален музикант.

"Дълго време свирех със свои съученици, имахме ученически групи, но стана така,
че с баща ми се събрахме за участие в един благотворителен концерт и от там се роди
 идеята да продължим да свирим заедно."

Специално за "Свободна БГ зона" по Радио ВИДИН, младата рок певица сподели, че обича семейните вечери,
 когато имат гости и много се забавляват с китарите. Пеят кавъри и авторски парчета.
Автор на песните е Веселина: "Аз съм автор на парчетата на групата – на текста и музиката,
записваме ги с баща ми в студио и ги представяме."

Какво е да работиш с баща си?

Снимка"От една страна е много хубаво да израснеш в среда на музиканти. Баща ми ми помага,
 срещнал ме е с много известни музиканти. Той е приятел с група "Сигнал", с Васко Кръпката, с Максим Горанов
 от "Диана Експрес". За мен това е много полезно, дори сега авторските ми песни са записани в студиото на Максим Горанов.
От друга страна е малко трудно с баща музикант– той е много взискателен към мен, много критичен,
много неща очаква от мен и понякога е трудно да се справя с всичко това, но вече му свикнах.",
разказва Веселина с усмивка за съвместната работа с татко.
Част от групата е и Десислава Петкова (Sun Dessi) – барабани.

Група "Веси" вече има пет авторски песни, част от които можете да чуете в звуковия файл. Успехи, чакаме албум!
http://bnr.bg/vidin/post/100649518

На по незапознатите да уточня - Ясен Герасимов тук сред нас във  форума е "Сaprycorn"
и това е неговият макет-колекция!!!!
 :clapping: :clapping: :clapping: :hi: :hi: :hi: :drinks: :drinks: :drinks:

ПП. Звуковия файл е на страницана на БНР (линка по-горе)  ;D
« Последна редакция: 20 Януари 2016, 16:06:37 от pach »

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #1360 -: 20 Януари 2016, 21:21:51 »

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #1361 -: 20 Януари 2016, 21:30:50 »

Музикантите казват, че почти няма пеещи бас-китаристи, т.к. било безкрайно трудно да свириш едно, а да пееш друго. Има разбира се, но се броят на пръстите на едната ръка. Явно Веси е точно от тях.

gzo

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #1362 -: 21 Януари 2016, 11:06:49 »
По тембъра на гласа ни напомня за Ани Лозанова  :yes:

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
« Отговор #1363 -: 21 Януари 2016, 17:56:31 »
Цитат на: pach link=topic=1752.msg103039#msg103039 date=1453298409
Ето какво се публикува на страницата на националното радио следобед...

Българско национално Радио

&bgflag &bgflag &bgflag

Баща и дъщеря заедно в рок група "Веси"
публикувано на 20.01.16 в 15:15 / 24 преглеждания Автор: Светлана Стоенелова
(Image removed from quote.)
Снимка: Асен Кралев
playmutemax volume
00:00 / 20:31
Фрагменти от ''Свободна БГ зона, зона за българска музика''

Тя се казва Веселина, да, точно както се пее в онази песен на Щурците:
"Веселина, Веселина,
моя весела душа."

Именно веселата песен вдъхновява родителите на Веселина Герасимова при избора на име за своето момиче.
И така, орисана още от раждането си, тя е истинско очарование. Дарена с излъчване и глас, Веси е певица,
свири на китара, бас, пиано. Учи в Софийския университет и много пътува. Последното ѝ турне е в Мароко,
 а само ден след като се връща от него, продължава с участията си в България.

Стигаме и до най-интересната част– Веселина създава група "Веси" заедно със своя баща Ясен Герасимов.
Така баща и дъщеря работят и се забавляват заедно. Само си представете, колко атрактивни са те за публиката...

Музиката е част от живота им. Веси израства сред музиканти, близо до баща си Ясен Герасимов,
който пък е професионален музикант.

"Дълго време свирех със свои съученици, имахме ученически групи, но стана така,
че с баща ми се събрахме за участие в един благотворителен концерт и от там се роди
 идеята да продължим да свирим заедно."

Специално за "Свободна БГ зона" по Радио ВИДИН, младата рок певица сподели, че обича семейните вечери,
 когато имат гости и много се забавляват с китарите. Пеят кавъри и авторски парчета.
Автор на песните е Веселина: "Аз съм автор на парчетата на групата – на текста и музиката,
записваме ги с баща ми в студио и ги представяме."

Какво е да работиш с баща си?
(Image removed from quote.)
Снимка"От една страна е много хубаво да израснеш в среда на музиканти. Баща ми ми помага,
 срещнал ме е с много известни музиканти. Той е приятел с група "Сигнал", с Васко Кръпката, с Максим Горанов
 от "Диана Експрес". За мен това е много полезно, дори сега авторските ми песни са записани в студиото на Максим Горанов.
От друга страна е малко трудно с баща музикант– той е много взискателен към мен, много критичен,
много неща очаква от мен и понякога е трудно да се справя с всичко това, но вече му свикнах.",
разказва Веселина с усмивка за съвместната работа с татко.
Част от групата е и Десислава Петкова (Sun Dessi) – барабани.

(Image removed from quote.) (Image removed from quote.) (Image removed from quote.)

(Image removed from quote.) (Image removed from quote.) (Image removed from quote.)

Група "Веси" вече има пет авторски песни, част от които можете да чуете в звуковия файл. Успехи, чакаме албум!
http://bnr.bg/vidin/post/100649518

На по незапознатите да уточня - Ясен Герасимов тук сред нас във  форума е "Сaprycorn"
и това е неговият макет-колекция!!!!
 :clapping: :clapping: :clapping: :hi: :hi: :hi: :drinks: :drinks: :drinks:

ПП. Звуковия файл е на страницана на БНР (линка по-горе)  ;D
Честно казано, не знаех за това интервю и съм много приятно изненадан! А и най-малко съм очаквал да го открия тук, в railwaypassion!!!

CaLLlo

• Hero Member
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #1364 -: 21 Януари 2016, 19:47:26 »
Слушаме най-редовно 'начи радио Видин...