Такава информация може да даде само някой, който е работил през ония години примерно в депо "Надежда". Но съм абсолютно сигурен в това което пиша, защото в продължение на повече от 20 години се дъргасах между София и Кулата и обратно в най-лошия случай веднъж на две седмици, та всичко интересно и нетипично по гарите, в това число и нови вагони, веднага ми се набиваше на очи. В допълнение една година учех в онова даскало, дето е до гара Обеля, та през ония години практически на всяко междучасие бариерата на прелеза беше спусната и минаваха поне един, а често и по два-три влака. Остави електричките София-Банкя, влаковете за Калотина/Станянци, които май бяха през час, с 04 и двуетажните вагони, а поне по два пъти на ден МБВ - единият в последствие разбрах е бил за Мюнхен, с голяма шарения от петнадесетина вагона на различни администрации, а другият - "Меридиан"-за Берлин през Будапеща, който беше с изцяло сини унгарски вагони-сивата полоса се появи доста по-късно. Спомням си ги всичките дълги западногермански с по 12 купета, имаше и от тия с багажно отделение, немски фургон с врати-рулетки, изцяло боядисан в "металик", австрийски в зелено и бяло-жълто, турски-в тъмносиньо с червена шарка, италиански-Истамбул-Венеция-бели, югославски-оранжеви, унгарски-сини, чешки-зелени, румънски-сини, ГДР-ски също зелени и т.н. Че съм и пътувал с някои от тях - имаше например директен румънски вагон Букурещ-Солун....Гръцките вагони, с които почти винаги се налагаше да пътувам, бяха всъщност полско производство, имаше зелени и сини, по-рядко идваше ГДР-ски или купен настаро западногермански, от същия тип като при влака Мюнхен-Истанбул...
Даже се разнасяха разни митове и легенди, че гръцкият вагон бил забранен за българи, щото имало "чейнджаджии", било бъкано с милиционери и т.н., а в действителност за Кулата...друг нямаше, защото всички останали ги откачваха за Петрич. А тогава до Кулата си имаше хора бол, за разлика от много малкото пътуващи за Гърция, понеже гарата чрез автобус обслужваше поне 20 села. А виж не мога да си спомня колко пъти гърците са ми давали я шоколадово яйце-за първи път в живота си ядох такова точно във влака, я шоколадче, я вафличка, бонбони, дъвки, каквито тогава не съм и сънувал в нашите магазини...Е, Кореком е друга работа...