За съжаление,действително има проблеми с връщаната в мрежата електроенергия. Когато връщаме енергия,се влошава така наречения фактор на мощността на мрежата-косинус фи.Поради това дори се плаща глоба на НЕК. Доколкото си спомням,проблема има своето разрешение. монтират се мощни кондензаторни батерии в подстанциите ,а вече и на самите локомотиви. Когато се установи влошаване на този фактор на мощността,тогава се включват тези кондензаторни батерии. Аз нищо не разбирам от тези работи,но ми го обясниха специалисти в тази област.
Това също е абсолютно невярно! Инверторите в машините правят толкова чиста синусоида, че на практика няма разлика с обикновен синхронен генератор, каквито са всъщност всички генератори в електроцентралите.
Истината по-вероятно е, че поради изключителна технологична изостаналост на НКЖИ , както и липсата на регламент, водят до това, че няма как да измерват както консумираната така и върнатата енергия в машините. Всъщност бях изумен да прочета преди няколко години, че машините на БДЖ нямат електромери. Не знам как е сега, но се съмнявам да е по-различно. Миро може да каже

.Въвеждането на рекуперацията е в пряк интерес на превозвачите и е в абсолютен ущърб на НКЖИ, тъй като ще получават по-малко кинти за доставен до машините ток, а върнатия от рекуперацията ще трябва да се приспада.
Затова и се измислят невероятни простотии за плашене на гаргите и оправдание на неизползването на рекуперацията. Дори и в момента няма никакъв проблем да се ползва рекуперацията, проблема е, че от нея няма никакъв смисъл, а това от своя страна води до неизползването и, а от там и до неподдържане на съответните с-ми нещо което е абсурден факт!
Бюрокрацията навсякъде е вредна, но в България тя направо убива всяка инициатива още в зародиш.