Здравейте, за съжаление не сте се отървали от мен

Тъй да разказа какви ги свърших.

Да преминем към съществената част - размисли и страсти Баба Мецови.
Направих страничните водни резервоари, които се оказа, че влизат и доста под котела:

Направих и повечето сткления по кабината, включително и стъклените ветробрани:

за референция използвах тази фотография на 46.06:
Тук забелязах нещо интересно, което ме вкара в адски голяма заешка дупка.
Забелязах, че доста елегантно са използвали предното перило като улук на покрива. и разбира се го пресъздадох.

Това разбира се най-вероятно се е затлачило на 2-рата година или пък не е било много ефективно затова сега имаме елегантна тенекиена козирка над джама.

И гледайки какво има сега ме озадачи, че изглежда че на този локомотив улукът е задното перило, там е и дупката в покрива, ако наистина много се гледате хмммммм... Ок нататък. Продължих към моделирането на нитовете.

Доста различно разположени от тези на горната снимка на 46.06, сравних ги и с тази прекрасна фотография (основната ми референция) на 46.01 при получаването му

и там са същите както на снимката на 46.06. Няма много логика да са еднакви на 06 и 01 и на 04 пък на 03 да са различни. Но да кажем, че 40 години мъкнене на кюмюр, мъкнене на закъсали влакове, даже и малко време в Сараньово доста са я кърпили, ще има разлика с ранните снимки.
Забелязах обаче, че от лявата страната на кабината също сега има и малка вратчика, която оригинално не е там. И тогава малко ми проблесна. Такава вратичка имат фабрично немските 46-ци.

И заглеждайки се повече...

...се виждат две неща. Явно на немските машини също се използва перилото като улук, но задното, както и занитването на кабината много повече ми наподобява това което сега е на 46.03. Та смятам, че в дадем монент от битието и на бабата и е правена присадка на кабина от немска машина. И предполагам, че това е станало при капиталния ремонт точно преди да бъде прибрана през 70-те, защото мисля че всички машини са работили до последно тоест няма донори преди това. Разбира се това може да са пълни глупости и да си въобразявам - вратичката може да е изрязана, защото е удобна, да са взели просто перилото от някоя нарязана немкиня и тн. Както и да е, продължавам да я правя по най-ранните референции, които имам.

В тази такава видях и, че въглищният сандък е имал някакъв капак, опитах да го пресъздам и него

Също така се опитах да пресъздам и оригиналната типова табела:

както и номера...

И горе долу по-това време открих първата си по-основна грешка в пропорциите на локомотива. Абе гледам, че нещо задния резервоар/сандък ми изглежда малко странен. На схемите изглежда доста правоъгълен, да да ама не, всъщност се стеснява леко назад, консултирах се с дронските ми папарашки снимки и го коригирах, което не беше особено лесно, при положение, че вече го бях накичил с детайли.

Та това е за сега, продължавам да моделирам, после да напасвам и после да принтирам. И четейки по-старите коментари ми стана ясно, че не съм се изразил много точно. Идеята ми е 3Д принтирам стационарен модел в мащаб 1:43.5. Нямам никакъв опит в истински движещи се ЖП модели, но това казано 3Д моделът си е 3д модел. Някой по-можещ, с по-добра технология (която се развива светкавично) като нищо ще го направи да се движи, Пуснах му един пробен 1:87 и определено с фини настройки дори и от моят принтер може да излезе с добър детайл. Ето малко тестове (например тест как да не се принтират цилиндри)

Та това е, благодаря за вниманието и до скоро!