Автор Тема: Общо обсъждане на бъдещ клуб и свързаните с това неща.  (Прочетена 90528 пъти)

EMPEROR

• Гост
  • Trade Count: (0)
Ако и клубът ни ще е толкова сериозен... думи нямам...

TheJackal

• КЖМ - България
  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 1710
  • Рейтинг: 159
  • ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR
 :( :( :(

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5622
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
Излежда всички (включително и аз) сме изпаднали в заблуждение, че срещата ще е утре. Затова предлагам наистина да я определим за УТРЕ, НЕДЕЛЯ, 19 ОКТОМВРИ от 15,00 ч. на адрес: http://embed.mibbit.com/?server=irc.voodoonet.biz%3A%2B6668&channel=%23BgServ&charset=windows-1251

Maktub

• Гост
Цитат на: Vlado link=topic=790.msg11209#msg11209 date=1223967090
Ето какво е предложението:
В неделя - 19.10.08 г. в уточнен до тогава час да се съберем онлайн в чата на Voodoo на адрес: http://embed.mibbit.com/?server=irc.voodoonet.biz%3A%2B6668&channel=%23BgServ&charset=windows-1251
Възможностите на чата са 512 човека или с други думи има достатъчен ресурс да ни издържи колкото и да сме.
Очаквам коментари!

Че тя си беше за неделя??? Или аз нещо съм проспал?  ??? ??? ???

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
Абе, май аз съм виновен, защото в предишно пък съобщение писах без да искам събота, 18-ти и изобщо... манджа с грозде. Но сега всичко е уточнено и срещата утре е както е написано по-горе - 15,00 ч. в чата на Voodoo.
:)

misho_tabakoff

• Гост
И за мен е по-добре, че остана за утре - дойде ми аверче на гости от Туция, та трябваше да му обърна внимание.

Voodoo

• Гост
Искам да кажа само на колегите които имат псевдоними на кирилица да напишат своите псевдоними с латински букви в чата днес...

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък

няма да съм онлайн по това време , но да знаете -

за клуб съм
но месечният внос да не повече от 10-15 лв.

един ден може и да се промени :)
но с цел 'масовост' - нисък членски внос !

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1339
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Събота , неделя , както вече сте разбрали , това са двата дена в седмицата в които аз си почивам (пък и вие от мене  :P) и не влизам в мрежата по-доста причини  ::).То и телефон не ползвам , но вчера за малко да прегрее  :o ;D
Така , сега очаквам "стенографският" запис от чата , макар да имам малко предварителна информация ...
Най-важното , работата прескочи тоя етап "абе требе да се съберем , ама кога... ::) , абе требе клуб да направим , ама да го обмислим  ::)...." и т.н.
Или както казва брат Адри - вече не само "започваме" , ами и мислиме !!!Давайте по-бързо до какви изводи и решение се е стигнало???
 ;D ;D ;D

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък

То е ясно , че изведнъж няма да станат нещата с клуба .

Сега искам спокойно да споделя някои мои размишления и представи .

Какви са трудните моменти :

1.Клубът е общност , и като всяка такава - ще има материална база - помещение , макети , инвентар ; съответно ще е нужен отговорник , домакин , материално отговорен човек - ревизии , отчети . 'Препъни камъкът' "Димитър Общи" е добре известен нам , българите -> просто отсега ми е ясно какво ще настане ! Най-малкото, 4е 'общото' ще бъде ползвано почти само от софиянци , а членовете от провинцията ще плащат за неща далеч от тях.

2.Събирането на членски внос , макар и трудно организационно , все някакси ще го направим. При така обособената каса ще е необходим касиер . Как и за какво да бъдат харчени парите , отчети и всякакви ревизии са обект на непрекъснати събирания , дразги и пр.

3.Юридическата регистрация е необходимо зло . Верно е ,че си има предимства , но има е недостатъци , които също трябва да преодоляваме. Трябва някой РЕАЛНО да проучи как става това регистриране , до каква степен е обвързано с данъчните .Тук може да се наложат и счетоводни услуги.

4.Членският внос - неговият размер според по-горните разходи ще е ВНУШИТЕЛЕН , което ще отблъсне много хора . Имайте впредвид това което става по света. Тепърва ни очаква голяма стагнация . Дори и сега е трудно да се отделят пари за хоби - аз търгувам активно и виждам как излишни пари за хоби имат 7-8-9 души, а толкова малко хора не могат да издържат клуб.

5.Това ,че Клубът ще е национален , предполага голяма членска маса от провинцията , както и от чужбина. Добре , за софиянци е ясно ,че могат да си играят, моделират и творят по всяко време в Базата , тогава останалите каква точно изгода имат да са Членове на този клуб ? - съответно пак труден момент.

--------------------------------------------------------------------------------------

Въпреки ОГРОМНИТЕ ми резерви към всякакви ОБЩИ дела с БЪЛГАРИ - аз съм позитивно настроен към някакъв вид организираност на хобито ни , организираност която да ни доведе до СЪТВОРЕНИЕ на нещо красиво и уникално , което да радва не само нас , но и ЗРИТЕЛИТЕ , което да 'ЗАРИБЯВА' нови фенове .

Понеже имам опит искам да кажа , че колкото са по-малко и по-простички целите , толкова е по-реално да ги изпълним . Всякакви грандомании на този начален етап са напълно излишни (наемане на помещение , начални такси , членски внос по-висок от 10 лв/мес , общ подвижен състав и т.н. )

Всичко започна от идеята за създаване на Фремо - макет . Самата Фремо-с-ма  е  идеален инструмент за създаване на Общност и сплотяване на хобистите , защо ?
Защото правейки собствен фремо-модул всеки един от нас запазва индивидуалността си , но е и част от общият макет.Фремо-модули могат да творят и хората от провинцията , и хората в чужбина . На фремо -макета се развихрят Моделистите - създавайки ландшафта , а после Колекционерите носят подвижен състав - радоста е за всички.

За да започне всичко това - съдейства нашият домакин до момента - Жоро , фирмата му "Hobbystrong" - за което искам да кажа няколко важни неща , за които повечето от вас си затварят очите .

Занимавал съм се много години и се смятам за стар хобист: ХОБИТО винаги се е 'въртяло' около магазините за хоби - те са своебразен център и на търговия , и на творене. Хобистите имат нужда от такива магазини , магазините имат нужда от хобисти . Това е НЕОБХОДИМА взаимопомощ !! Разберете го ! Клуб със силен магазин , или Магазин със Силен Клуб - това е масово на Запад! Това привлича клиенти , създава популярност на хобито , НО НАЙ-ВЕЧЕ ГОЛЕМИ фирми - производители , които могат и да спонсорират !!

Необходимо е и печатно издание - например списанието "ЖП Моделизъм", то ще популяризира тотално , то ще е МЕДИЯТА .

Изобщо говоря ви за ТРИАДА :

Хобиклуб-магазин-списание

като в този начален етап всеки помага с каквото може за да се направят началните стъпки - създаването на Клубът .

Събираме се на маса и решаваме : Този и този  ще е Президент , Този и онзи ще е касиер , Този ще движи регистрацията - пускаме ги на on-line гласуване и ги избираме.

Не-по-малко важното в началото е да се постигне масовост - т.е. повече членска маса . Нисък членски внос е принципно необходим - за да се навият повече хора. Мисля си за 10 лв/мес.Ако в началото сме 20-тина човека - поне толкова виждам да участват с мнение - с парите от първата вноска да се направят юридическите стъпки .

С 2-ра , 3-та вноска да се започне оформяне на атрибути - рекламни , разходи свързани с комфортната работа на ръководството , напълване на касата.

Правим делова сбирка с "Хобистронг'" и обсъждаме на този етап как да сме полезни един на друг :
-отчисления за ползване на площ за макета (от страна на Клубът)
-от страна на магазинът - да речем всеки Член да пазарува на заводски цени , срещу карта ; Магазинът да осигурява необходимите материали за модулите- на заводски цени ;
взаимна и-нет реклама чрез лога , линкове , банери и пр - изобщо съвместна реклама.
(тук имам и още идеи - но е необходимо мнението на Жоро , който през неговия поглед да 'види ' и интерпретира ситуацията): трябва да има взаимна изгода !
Обсъждаме и подписваме документ !

Правим делова сбирка и със списанието - обсъждаме , подписваме документ...

Работи се по фремото . Добиваме завършен вид , снимаме , качваме на сайта , търсим връзки със сродни сайтове , организации , спонсори , възможности за участия в международни изложения...

апетитът идва с яденето .

Нямам повече време в момента , ще се допълня нататък !
----------------------------------------------------------------------------------------

« Последна редакция: 20 Октомври 2008, 13:32:39 от Adrian »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1339
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Предлагам модераторите час по-скоро да заключат раздела за клуба с трите му подфорума така , щото който гледа без да се е логнал , дори заглавието да не вижда ...така се надявам бъдещи и настоящи несериозници да се не мотат насам ,натам като пилета без глави , докато ние се опитваме сериозно да дискутираме и работим по вълнуващи ни не от вчера въпроси...
...мотат се тука некви , щъкат по коловозите насам - натам....
 ;D ;D ;D ;D ;D

Пояснявам идеята:

ВАЖНО !!! | IMPORTANT !!!
Клуб на Railway Passion | Railway Passion's Club
Главен форум | Main forum
Макетиране и техники на макетирането | All about layouts
Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering
Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models
Купува / Продава | Buy / Sell
Общ форум | Chit-chat

в горните редове само тоя в червено да се вижда в основният форум след логване (или там както му викат... :-[)
« Последна редакция: 20 Октомври 2008, 14:29:59 от pach »

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
Според мен общата видимост ще е реално прилагане на целта ни за популяризация както на клуба, така и на хобито като цяло. За какво ще го правим този клуб ако не за всички нас, включая и тези, които в бъдеще ще поискат да се включат? Ограничавайки възможността за обща видимост, показваме, че не сме последователни в стремежа си да обхванем максимален брой почитатели. Дори бих се изразил по-крайно - това ще отблъсне част от потенциалните членове. А отделно и че се създават съмнения за нещо "под масата" - дай да си направим нещо за нас си, да го скрием, че другите да не видят.
Апелирам за максимална откритост и прозрачност на всяко действие свързано с организацията на клуба, без изключение.
Това, разбира се, е мое мнение и ще се съобразя с общото отношение по въпроса, каквото и да е то.

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
И нещо друго, което искам да споделя. Разбирам всеобщата приповдигнатост на всички относно скорошната перспектива за създаване на клуб за нашето хоби. И на мен също ми се иска да се идентифицирам максимално скоро с орган обединяващ съмишленици, приятели, симпатизанти. Хвърляйки се необмислено "в дълбокото" обаче рискуваме да се случи приказката "Бързата кучка слепи ги ражда". Имам предвид, че трябва да действаме спокойно, трезво и обмисляйки всеки детайл. Да степенуваме нещата по приоритети и според нивото да следваме поетапно поставените цели. И винаги да отчитаме народопсихологията, от която и ние страдаме и сме обременени. Нагледали сме се, а и продължаваме да го правим на ежедневни скандали, пасквили и какво ли още не в целия ни обществен живот, независимо дали се отнася до Народно събрание, МВР, съдебна система, отбрана, медии и къде ли още не. Да не повтаряме грешките на другите! Можем да се предпазим ако сме мъдри. А ние можем да сме такива.

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък
Продължавам ,

да се привлечат личности , като г-н Ботев , Деянов  - нещо като почетни членове с право на глас.

В контекста на Национален и Регионални клубове не виждам нищо лошо първо да има регионален клуб София ; така ще отпаднат много противоречия според мен.

Лично аз съм склонен да членувам в Клуб София. Защото ми изглежда доста по-реален за осъществяване  ;)
« Последна редакция: 20 Октомври 2008, 15:08:27 от Adrian »

Gervasii

• КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • Публикации: 1734
  • Рейтинг: 40
  • НО DRG IIb епоха София
в общи линии Адри е прав и е начертал верните насоки за Клуб - национален със секции в други населени места.

предложението ми за регионалните секции да е на областен принцип, като не е задължително да е областния град - пример ако е смолянска област а моделистите са са от девин то седалището на секцията в смолянска област ще е в девин

без китайската мафия (триада) няма да минем и е прав клуб-магазин-медиа

клуба следва според мен да има следното ръководство:
председател, заместник председател, генерален секретар, технически секретар и ковчежник.

органи - месечно заседание на ръководството, годишно финансово събрание (до средата на март за изтеклата фискална година) и общо събрание (през ноември)

по отношение на членовете с Pаch съм съгласен - може коментар на достъпа ама това е формалност

да чуем и другите аз подхвърлих разни идеи ;D ;)