То е ясно , че изведнъж няма да станат нещата с клуба .
Сега искам спокойно да споделя някои мои размишления и представи .
Какви са трудните моменти :
1.Клубът е общност , и като всяка такава - ще има материална база - помещение , макети , инвентар ; съответно ще е нужен отговорник , домакин , материално отговорен човек - ревизии , отчети . 'Препъни камъкът' "Димитър Общи" е добре известен нам , българите -> просто отсега ми е ясно какво ще настане ! Най-малкото, 4е 'общото' ще бъде ползвано почти само от софиянци , а членовете от провинцията ще плащат за неща далеч от тях.
2.Събирането на членски внос , макар и трудно организационно , все някакси ще го направим. При така обособената каса ще е необходим касиер . Как и за какво да бъдат харчени парите , отчети и всякакви ревизии са обект на непрекъснати събирания , дразги и пр.
3.Юридическата регистрация е необходимо зло . Верно е ,че си има предимства , но има е недостатъци , които също трябва да преодоляваме. Трябва някой РЕАЛНО да проучи как става това регистриране , до каква степен е обвързано с данъчните .Тук може да се наложат и счетоводни услуги.
4.Членският внос - неговият размер според по-горните разходи ще е ВНУШИТЕЛЕН , което ще отблъсне много хора . Имайте впредвид това което става по света. Тепърва ни очаква голяма стагнация . Дори и сега е трудно да се отделят пари за хоби - аз търгувам активно и виждам как излишни пари за хоби имат 7-8-9 души, а толкова малко хора не могат да издържат клуб.
5.Това ,че Клубът ще е национален , предполага голяма членска маса от провинцията , както и от чужбина. Добре , за софиянци е ясно ,че могат да си играят, моделират и творят по всяко време в Базата , тогава останалите каква точно изгода имат да са Членове на този клуб ? - съответно пак труден момент.
--------------------------------------------------------------------------------------
Въпреки ОГРОМНИТЕ ми резерви към всякакви ОБЩИ дела с БЪЛГАРИ - аз съм позитивно настроен към някакъв вид организираност на хобито ни , организираност която да ни доведе до СЪТВОРЕНИЕ на нещо красиво и уникално , което да радва не само нас , но и ЗРИТЕЛИТЕ , което да 'ЗАРИБЯВА' нови фенове .
Понеже имам опит искам да кажа , че колкото са по-малко и по-простички целите , толкова е по-реално да ги изпълним . Всякакви грандомании на този начален етап са напълно излишни (наемане на помещение , начални такси , членски внос по-висок от 10 лв/мес , общ подвижен състав и т.н. )
Всичко започна от идеята за създаване на Фремо - макет . Самата Фремо-с-ма е идеален инструмент за създаване на Общност и сплотяване на хобистите , защо ?
Защото правейки собствен фремо-модул всеки един от нас запазва индивидуалността си , но е и част от общият макет.Фремо-модули могат да творят и хората от провинцията , и хората в чужбина . На фремо -макета се развихрят Моделистите - създавайки ландшафта , а после Колекционерите носят подвижен състав - радоста е за всички.
За да започне всичко това - съдейства нашият домакин до момента - Жоро , фирмата му "Hobbystrong" - за което искам да кажа няколко важни неща , за които повечето от вас си затварят очите .
Занимавал съм се много години и се смятам за стар хобист: ХОБИТО винаги се е 'въртяло' около магазините за хоби - те са своебразен център и на търговия , и на творене. Хобистите имат нужда от такива магазини , магазините имат нужда от хобисти . Това е НЕОБХОДИМА взаимопомощ !! Разберете го ! Клуб със силен магазин , или Магазин със Силен Клуб - това е масово на Запад! Това привлича клиенти , създава популярност на хобито , НО НАЙ-ВЕЧЕ ГОЛЕМИ фирми - производители , които могат и да спонсорират !!
Необходимо е и печатно издание - например списанието "ЖП Моделизъм", то ще популяризира тотално , то ще е МЕДИЯТА .
Изобщо говоря ви за ТРИАДА :
Хобиклуб-магазин-списание
като в този начален етап всеки помага с каквото може за да се направят началните стъпки - създаването на Клубът .
Събираме се на маса и решаваме : Този и този ще е Президент , Този и онзи ще е касиер , Този ще движи регистрацията - пускаме ги на on-line гласуване и ги избираме.
Не-по-малко важното в началото е да се постигне масовост - т.е. повече членска маса . Нисък членски внос е принципно необходим - за да се навият повече хора. Мисля си за 10 лв/мес.Ако в началото сме 20-тина човека - поне толкова виждам да участват с мнение - с парите от първата вноска да се направят юридическите стъпки .
С 2-ра , 3-та вноска да се започне оформяне на атрибути - рекламни , разходи свързани с комфортната работа на ръководството , напълване на касата.
Правим делова сбирка с "Хобистронг'" и обсъждаме на този етап как да сме полезни един на друг :
-отчисления за ползване на площ за макета (от страна на Клубът)
-от страна на магазинът - да речем всеки Член да пазарува на заводски цени , срещу карта ; Магазинът да осигурява необходимите материали за модулите- на заводски цени ;
взаимна и-нет реклама чрез лога , линкове , банери и пр - изобщо съвместна реклама.
(тук имам и още идеи - но е необходимо мнението на Жоро , който през неговия поглед да 'види ' и интерпретира ситуацията): трябва да има взаимна изгода !
Обсъждаме и подписваме документ !
Правим делова сбирка и със списанието - обсъждаме , подписваме документ...
Работи се по фремото . Добиваме завършен вид , снимаме , качваме на сайта , търсим връзки със сродни сайтове , организации , спонсори , възможности за участия в международни изложения...
апетитът идва с яденето .
Нямам повече време в момента , ще се допълня нататък !
----------------------------------------------------------------------------------------